IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет цензурата в Сингапур разгневи блогърите

Според нови наредби държавният медиен регулатор може самостоятелно да издава или да отказва лицензи за онлайн новинарски сайтове

15:05 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Блогърите в Сингапур се вдигат на бунт срещу рестриктивната политика на правителството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Блогърите в Сингапур се вдигат на бунт срещу рестриктивната политика на правителството. Снимка: Ройтерс

Приемането на по-строги закони за интернет медиите в Сингапур разгневи блогърите на авторитарно управлявания град-държава и причини огромен дискомфорт на правителството.

През тази седмица ще има десетки митинги и съгласувани протести в мрежата, споделят организаторите на акцията "Освободи моя интернет", цитирани от Wall Street Journal. Техният гняв е насочен срещу влезлите в сила от 1 юни нови правила, според които държавният медиен регулатор самостоятелно може да издава или съответно да отказва лицензи за онлайн новинарски сайтове.

"Тези протести са необходими, тъй като петгодишният диалог с правителството за либерализация и дерегулация доведе до противното", казва Чу Джън Си, говорител на групата за действие и съосновател на популярния портал за политика The Online Citizen. "Правителството трябва да знае, че хората и Парламентът трябва да участват в обсъжданията, преди да бъдат приемани такива сериозни промени в закона".

В знак на протест 34-има известни блогъри ще почернят в четвъртък своите уебсайтове и ще поставят за 24 часа слогана „#freemyinternet". 

В събота те също така организираха митинг в Сингапур, където управлявани от доброволци блогове са придобили силна репутация и сега предлагат алтернатива на информацията на обикновено проправителствените традиционни медии.

Медийният регулатор подчерта още през миналата седмица, че блоговете няма да са засегнати от новите правила. Неясната формулировка на закона обаче оставя широко пространство за цензура, разкритикува Чу.

Така например всеки сайт, който има над 50 000 посетители на месец и в период от най-малко два месеца публикува поне по една новинарска статия на седмица, ще бъде подложен на годишно лицензиране. Който получи лиценза, трябва да изтрие по нареждане на правителството "забранено съдържание",  като например такова, което „пречи на расовата или религиозната хармония".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още