IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балони с хелий доставят интернет за изолираните райони

Google X пусна 30 балона, оборудвани с антени, компютри и навигационни системи над територията на Нова Зеландия

17:42 | 15.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Балони с хелий доставят интернет за изолираните райони

Google пусна гигантски балони с компютърно оборудване, за да изпита възможно ли е създаването на високоскоростна интернет мрежа от въздуха, съобщи телевизия Bulgaria on Air като се позовава на световните медии.

Една подобна мрежа ще позволи достъп до интернет дори и в изолирани райони на света.  

На първо време компанията пусна 30 балона с хелий над територията на Нова Зеландия. Балоните са оборудвани с антени, компютри, батерии, навигационни системи, които черпят енергия от слънчеви панели. Балоните летят на височина два пъти по-голяма от тази, на която летят пътнически самолет и благодарение на тях от Google се надяват да осигурят скорост, каквато е на повечето 3G мрежи. Зад проекта стои Google X.  

Ричард де Вол, който е главният технически архитект на Google X, обясни, че проектът все още е на експериментален етап и засега ще покрие 50 тестови точки в Нова Зеландия. Всеки балон може да покрива район от 1200 квадратни километра. Сигналът ще бъде приеман от специална антена, прикачена към покривите на къщите. 

Достъпът до интернет засега ще бъде периодичен, но с времето Google се надява да пусне достатъчно на брой балони, за да предлага надеждни връзки за хората, живеещи в изолирани райони. От фирмата твърдят, че един ден балоните ще могат да прелитат над зони, поразени от бедствие и да оказват помощ при спасителните действия в ситуации, когато наземните комуникации са повредени.

Експертите обаче предупреждават, че едновременното управление на хиляди балони по земното кълбо ще бъде изключително трудно за осъществяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още