IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Кларк: Има опасност САЩ да се превърнат в полицейска държава

Силата на NSA и правомощията ѝ трябва да бъдат ограничени, смята експертът

16:24 | 11.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кларк: Ние сме демокрация. Гражданите трябва да се доверяват на своето правителство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кларк: Ние сме демокрация. Гражданите трябва да се доверяват на своето правителство. Снимка: Ройтерс

Съветникът на американския президент Барак Обама Ричард Кларк призовава за гаранции за защита на неприкосновеността на личния живот и предупреждава, че САЩ могат да се превърнат в полицейска държава.

„По принцип имаме технологията, за да се създаде една шпионска държава“, заяви Ричард Кларк пред германския телевизионен канал ZDF. Той принадлежи към групата от експерти, назначени от президента на САЩ Обама, за да реформират Агенцията за национална сигурност NSA. Експертите вече са  разработили 46 предложения за реформа и са ги представили на президента. Обама планира да представи на обществеността своите заключения следващия петък.

„Нашите предложения за реформи са предназначени да гарантират, че ние ще изградим достатъчно бариери, които да ни пречат да се превърнем в полицейска държава", каза Кларк. Според него силата на NSA и правомощията ѝ трябва да бъдат ограничени. „Ние сме демокрация. Гражданите трябва да се доверяват на своето правителство", каза Кларк. Ето защо агенцията не следва да събира данни за всеки телефонен разговор, който водят гражданите на САЩ. "Честно казано, ако NSA запазва всички данни, това поражда съмнение за дейността ѝ" каза Кларк.

Експертът препоръчва на Обама също спазване на гражданските права и на германците. "Обикновеният германец не трябва да се страхува, че САЩ ще съберат негови данни или ще слушат телефонните му разговори", каза Кларк . „Подобно на гражданите на САЩ и личният живот на германците трябва да бъде защитен срещу шпионажа на американското разузнаване. Тази гаранция трябва да бъде дадена".

Шпионажът на NSA в Германия и прихващането на мобилните разговори на германския канцлер Ангела Меркел в момента увреждат отношенията между Берлин и Вашингтон, убеден е още Кларк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
Ами и правителството им ги е страх от хората, опитват се да премахнат закона за притежание за оръжие, тогава могат да те мачкат както в БГ и както си искат, ама там всеки *** има пушка и автомат и ако случайно стане така че народа да му щукне да има гражданско неподчинение и всенароден бунт, тогава и военните няма да им стигнат :) Аз ги разбирам NSA, че там всичко се следи и при най-малкия опит да се осуетява, че иначе ше стане там мътна и кървава от самите хора там, а не от вънка. Иначе държавата е добра имат си всичко и природа и морета, ако караха нещата по полека можеше и доста дълго да просъществуват ама ей на нейсе, с всяка империя е така, просто защото то е заложено в нас хората..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Тя е такава от 100-тина години, но сега се налага на маймуните по-грубо и дирекшън без излишни церемонии въвеждане в ТВ-реалността им какво ги очаква много скоро... функцията на държата им много скоро ще приключи! Това не е коментар по изтичане на инфо , нито е казано от случаен външен човек...Върха: Ние сме демокрация. Гражданите трябва да се доверяват на своето правителство" - трябва, защото иначе лагерите няма да стигнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
interim
преди 10 години
Въпреки че ще се съглася с предишния коментар, САЩ имат нещо което от стотина години тъпчат, но все пак има още малко останал живот в него - КОНСТИТУЦИЯ. А на Кларк бих казал - не, не сте "демокрация", а РЕПУБЛИКА С КОНСТИТУЦИЯ. Точно щото забравихте това, доведохте щатите до това дередже, *** още има път към дъното... И също - може ли да застане в тая поза http://***.blogcdn.com/***.autoblog.com/media/2009/07/xdoctor-evil-pinkie-pose-580.jpg.pagespeed.ic.CfwMuRONJn.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 6
michaelis
преди 10 години
че то отдавна са си полицейска държава, застрелват те културно ако им пречиш и се буниш срещу властта после те обяват за терорист и няма съд няма нищо. Няма здравни застраховки, работи се по 16 часа ако може на 3 работи, злато ако имаш може да ти го конфискуват, защото саботираш долара, въобще държава мечта, направо се чудя че хората дават мило и драго да отидат там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още