IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Alibaba в САЩ е заплаха за Yahoo

Засилването на позициите на китайската компания в САЩ ще удари по реномето и финансовите показатели на американския гигант

12:44 | 18.03.14 г.
IPO-то на Alibaba в САЩ е заплаха за Yahoo

Часовникът тиктака все по-безмилостно за Yahoo на фона на задаващото се първично публично предлагане (Initial public offering – IPO) на Alibaba, смятат анализатори.

"2014-та трябва задължително да бъде година на растеж за Yahoo. В противен случай, резултатите ще бъдат негативни в продължителен период от време. Ако бъде направена пауза и тази година, Мариса Майер няма да получи друг шанс пред инвеститорите", заяви пред CNBC анализаторът в Cantor Fitzgerald Юсеф Скиали.

Главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер се присъедини към компанията през 2012 г. Оттогава насам капитализацията на дружеството се удвои.

"Растежът се дължи основно на 24-процентния дял на компанията в Alibaba, не толкова на действителния ръст на Yahoo", заяви Трип Чоудри, управляващ директор на Global Equities Research.

Макар че притежава значителен дял в Alibaba, евентуалното засилване на позициите на азиатския гигант в САЩ вероятно ще удари както по реномето, така и по финансовите показатели на американската компания.

През миналата седмица неофициален източник, приближен до китайското дружество, посочи, че Alibaba е "95% сигурна" в избора си на борсата в Ню Йорк пред тази в Хонконг.

Най-голямата китайска компания за електронна търговия първоначално планираше да се листне в Азия, но правилата за подаване на документи спряха плановете ѝ.

Alibaba публично се отказа от плановете си през миналата година, което предполага, че компанията ще се насочи към САЩ. Компанията се опита да съживи отново преговорите с щатската борса тази година с помощта на различни адвокати, но преговорите удариха на камък.

По думите на експерти има редица причини Alibaba да не желае да чака допълнително време за листване в Хонконг и да се насочи към САЩ. Компанията направи поредица от придобивания в последните месеци, което повиши инвеститорския апетит към активите ѝ.

Според оценки на анализатори Alibaba може да набере до 16 млрд. долара при реализирането на IPO. Експерти пък оценяват цялата капитализация на компанията на повече от 100 млрд. долара.

Повече от технологичния сектор вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още