IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран отмени блокирането на WhatsApp в страната

Решението за блокадата на услугата е предизвикало спор между ресорната комисия и президента Хасан Рухани

11:10 | 08.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Интернет кафене в Техеран. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Интернет кафене в Техеран. Снимка: Ройтерс

Президентът на Иран Хасан Рухани нареди блокирането на достъпа до популярното приложение за обмен на незабавни съобщения WhatsApp в ислямската държава да бъде отменено, съобщава англоезичният сайт Ahram Online.

Решението за блокиране на достъпа до WhatsApp бе прието от Комисията за определяне на незаконно съдържание през миналия месец. Въпреки това президентът издаде указ той да не бъде ограничаван. Това решение се дължи основно на факта, че в Иран засега не съществуват местни аналози на програмата за обмен на съобщения, заяви от своя страна министърът на информационните и комуникационните технологии на Иран Махмуд Ваези. „Причината за забраната на WhatsApp вече не съществува. Президентът разпореди спиране на забраната на сайта", добави той. 

Според Ahram Online решението на 13-членната комисия е предизвикало спор между нея и президента Рухани.

Иранските власти периодично блокират достъпа до социални мрежи, сред които Twitter и Facebook. Блокирани са и други уеб сайтове, считани за неислямски или в ущърб на режима. По принцип официален Техеран почти винаги отрича да цензурира мрежата, но прави това винаги, когато страната е разтърсена от протести.

Преди две години в своя разработка Wall Street Journal писа, че ислямската държава планира да изключи гражданите си от глобалната мрежа и да я замени с нова – собствено производство. Иранският интранет, разбира се, ще бъде строго ограничен. Националният интранет ще бъде истинска халал мрежа (халал е термин, обозначаващ всички позволени неща и дейности според исляма), която "ще възприеме всички етично-морални стойности на исляма", твърди Али Агамохадиши от иранското икономическо министерство.

Според анализ на инициативата Opennet на няколко големи западни университета Иран разполага с една от най-мащабните в света контролиращи и филтриращи системи за интернет. Рутирането на целия интернет протокол през прокси сървъри позволява проследяването и протоколирането на некодирана интернет комуникация, включително електронна поща, кратки мигновени съобщения и самото сърфиране. Интернет в ислямската държава се осигурява едва от няколко доставчика, които предоставят достъп на домакинствата. Всичко обаче се разпределя централно от сървъри и мрежи на държавно контролираната компания Telecommunication Company of Iran (TCI). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още