IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google започва да премахва резултати от търсенето

Компанията е получила над 41 000 заявления само за четири дни, след като публикува онлайн формулярът

17:37 | 26.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Google започва да премахва резултати от търсенето

Американският онлайн концерн Google е започнал да премахва някои резултати от търсенето, за да се съобрази с решението на Съда на Европейския съюз за отстояване правото на гражданите да се скрие нежелана лична информация, предава Ройтерс.

Така нареченото "право да бъдеш забравен" бе потвърдено от Върховния съд на Европа на 13 май, когато той нареди на Google да отстрани линк към вестникарска статия от преди 15 години за фалит на испански предприемач. Испански гражданин подаде жалба до Испанската агенция за защита на личните данни за това, че известие за изземането на дома му чрез търг нарушава правото за неприкосновеност на личните му данни. 

„През тази седмица започваме да предприемаме действия по изпълняване на заявления, които сме получили", заяви говорител на Google в четвъртък. „Това е нов процес за нас. Всяка заявка трябва да бъде оценена индивидуално и ние работим възможно най-бързо, за да наваксаме с исканията". 

Google получи над 41 000 заявления за четири дни, след като публикува онлайн формуляр, който позволява на европейците да поискат да бъдат отстранени резултати от търсенето.

Притесненията за интернет неприкосновеността на личния живот стават все по-актуална тема, откакто през миналата година бившият служител на Националната агенция за сигурност на САЩ Едуард Сноудън разкри подробности за масовата програма за следене на САЩ, включваща следене на комуникациите на европейските граждани и на някои държавни глави.

Изпълнителната власт на ЕС е критично настроена към някои големи американски уеб компании като Facebook и Google заради събирането и обработването на сериозен обем лични данни. Редица национални правителства наскоро призоваха за разширяване на строгите правила на Европа за защита на данните за всички фирми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Има някакъв бъг в сайта - коментарите ми се отнасяха за друга статия...http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ofshorki-niama-da-skliuchvat-dogovori-s-dyrjavni-i-obshtinski-drujestva,175086/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Уточнение към предишния коментар: ако този регистър за офшорните компании е публично достъпен (като Търговския регистър) някои от собствениците на фирми, които до сега си декларираха притежаваните акции в чужбина и получените доходи от дивиденти, може да решат да си закрият фирмите и да открият нови, но този път без да декларират, че са собственици и без да плащат данъци.Тоест този нов закон ще доведе до точно обратния ефект - по-малко собственици ще са склонни да обявят притежаваните фирми в чужбина (сега тази информация я има в базите от данни на НАП - защото собствениците на фирми когато получават дивиденти пишат в данъчната декларация името и адреса на фирмата, която е изплатила дивидента)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Какъв е смисълът от този регистър за офшорните компании?В момента всички граждани, които подават данъчни декларации в България (не само българите) са длъжни да декларират акциите, които притежават в чужбина (независимо дали получават дивиденти или не).Тези от тях, които получават дивидент си декларират доходите от дивиденти, при което в данъчната им декларация пише на кои фирми са собственици.Тоест НАП разполагат с данни за действителните собственици, които получават дивиденти.Тези, които не получават дивиденти декларират само броя на акциите/дяловете и държавата, където се намира офшорната фирма (името не се пише, не знам защо така са решили).Тези, които до сега си декларираха притежаваните акции и доходите от дивиденти (изплатени от офшорни фирми) ще се впишат и в новия регистър. Тези, които не декларират това - няма да се впишат в регистъра. Тоест създаването на такъв регистър няма да има полза, а напротив - малкото, които си декларират доходите ще решат да не го правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още