IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

New York Stock Exchange ще симулира IPO-то на Alibaba

Тестът цели предотвратяване на срив, подобен на този при първичното публично предлагане на Facebook

09:51 | 02.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
New York Stock Exchange ще симулира IPO-то на Alibaba

Преди вероятно най-голямото първично публично предлагане в технологичната индустрия, New York Stock Exchange (Nyse) ще подложи своите системи за търговия на стрес тест. Китайският конкурент на Amazon Alibaba наскоро гласува доверие на NYSE за своето IPO в САЩ. С обем от 15 млрд. долара то би могло да надмине предлагането на Facebook от май преди две години.

Надпреварата за акции на Facebook доведе до редица технически проблеми при конкурента на NYSE - Nasdaq, за които операторът на фондовата борса по-късно трябваше да плати сериозна глоба. Американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC) наложи на борсовия оператор Nasdaq глоба в размер на 10 млн. долара. Това, поне според ведомството, е най-високата сума, която някога е трябвало да плати който и да е оператор на фондова борса. Освен това Nasdaq заяви, че доброволно ще компенсира засегнатите от проблемите компании с общо над 62 млн. долара. Американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC) одобри плана за обезщетенията в края на март. Според пазарните наблюдатели обаче сумата може да покрие само една малка част от реалната загуба, причинена от хаоса в първия ден на търговия.  

Големи банки с международна дейност като американската Citigroup и швейцарската UBS претърпяха сериозни загуби при първичното публично предлагане, осъществено на 18 май 2012 г. Загубите на UBS, които надхвърлиха 350 млн. долара, я накараха да заведе дело срещу Nasdaq, обвинявайки я за проблемите. Посреднически фирми като Citadel и Knight Capital загубиха приблизително по 30 млн. долара, като загубите на последната бяха един от проблемите, принудили я да приеме поглъщане от страна на конкурентите си от Getco. 

За да не се повтори това, NYSE, която е собственост на Intercontinental Exchange Inc, заяви в бележка до трейдърите, че ще разреши на 12 юли (събота) на фирмите да тестват софтуера си.

Отскоро борсовият оператор редовно преглежда през уикендите своите системи. Първата симулация на IPO се е осъществила през октомври преди началото на търговията с акции на услугата за кратки съобщения Twitter.

По време на симулацията на IPO-то на Twitter NYSE е проверявала основно две неща. От една страна е трябвало да се увери, че системите могат да се справят с целия трафик от съобщения, които могат да бъдат генерирани заради IPO-то. От друга страна операторът е искал да бъде сигурен, че след като IPO-то се състои, фирмите, които са пуснали поръчки, ще получат своевременно съобщения, че поръчките им са били изпълнени. Именно забавянето на тези съобщения бе основният проблем при първичното публично предлагане на Facebook.

През последните години серия от инциденти на пазарите разклати доверието в системите за търговия. Инцидентите зачестиха основно при системите на Nasdaq.  

След няколкомесечни спекулации Alibaba обяви в началото на май официално началото на своето IPO. За обем на емисията първоначално компанията обяви само 1 милиард долара. Тази стойност бе обаче само приблизителна оценка на компанията, за да се изчисли таксата за заявление. IPO-то може да бъде най-голямото публично предлагане, откакто Facebook осъществи такова за 16 млрд. долара през май 2012. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още