IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното първенство по футбол подкрепи печалбата на Netflix

Онлайн видео услугата достигна 50 млн. потребители и вече гледа към ново разширяване в Европа

10:24 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световното първенство по футбол подкрепи печалбата на Netflix

Онлайн видео услугата Netflix отчете силно второ тримесечие, задминавайки собствените си прогнози, съобщава Bloomberg. Основна роля за доброто представяне има Световното първенство по футбол, което увеличи броя на потребителите, най-вече в Южна Америка.

Компанията добави 1,69 млн. нови клиенти, като по този начин общият им брой достигна 50 млн. в целия свят. Нетната печалба нарасна над два пъти до 71 млн. долара (1,15 долара на акция), спрямо 29 млн. долара (49 цента на акция) преди година, в съответствие с прогнозите на анализаторите. Продажбите, които скочиха с 25% до 1,34 млрд. долара, също отговориха на очакванията.

Цената на акциите на Netflix нарасна с по-малко от 1% до 455,50 долара за акция след обявяването на данните. От началото на годината акциите на компанията са поскъпнали с 23%.

В миналото големите спортни събития са ощетявали Netflix, но не така стояха нещата със Световното първенство по футбол. Потребителите на компанията извън САЩ се увеличиха с 1,12 млн. до 13,8 млн. души.

„Невероятно е колко постоянен беше ръстът на нови потребители в Бразилия“, коментира изпълнителният директор на компанията Рийд Хейстингс. Клиентите в Южна Америка обичайно са по-лоялни и гледат повече телевизия, добави той.

Пазарите като Бразилия стават рентабилни и подготвят сцената за следващото разширяване на Netflix, която се цели в Германия, Франция и още 4 европейски страни. Кампанията ще започне през септември, като Хейстингс даде да се разбере, че е готов да жертва рентабилността за сметка на засилването на лидерската позиция на компанията в бранша.

„Надяваме се да пожънем същия успех, какъвто сме постигали и преди. В началото ще има значителни загуби, но те ще бъдат компенсирани през следващите години“, каза той.

За треторо тримесечие Netflix прогнозира печалба на акция от 89 цента, разминавайки се с анализаторските прогнози за 1,02 долара на акция. Прогнозата отразява разходите, съпътстващи планираното разширяване, написа Хейстингс в писмо до инвеститорите. Компанията се готви за загуба от 42 млн. долара извън САЩ, което е почти три пъти повече от 15-те млн. долара загуба, отчетена през второто тримесечие.

Общите приходи през третото тримесечие се очаква да бъдат 1,38 млрд. долара, като онлайн доставчикът на филми и сериали очаква да привлече нови 3,69 млн. потребители, 1,33 млн. от които в САЩ и 2,39 млн. от чужбина.

Netflix работи и по проект, който представлява заснемане на игрални филми, които да бъдат пускани едновременно както в кината, така и в стрийминг услугата на компанията.

„Ползата е, че потребителят има възможността да избира дали да отиде на кино или да си гледа филма от вкъщи, но все още не сме измислили как точно ще го направим“, каза Хейстингс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още