IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Flipkart събра невероятните 1 млрд. долара инвестиции?

Това може да се окаже една от най-големите суми, набрани от интернет компании в света

12:06 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Flipkart Facebook Page</em></p>

Илюстрация: Flipkart Facebook Page

Компанията за онлайн търговия Flipkart набра огромната сума от 1 млрд. долара под формата на инвестиции от компании като DST Global, Tiger Global, Accel Partners и няколко нови инвеститори, пише Economic Times, позовавайки се на два източника.

Единият източник твърди, че сделката е приключила и се очаква тя да бъде обявена до седмица или две. Говорителят на Flipkart пък заяви, че не може да коментира темата в момента.

Ако е вярно, това ще бъде най-голямата инвестиция, събирана някога от интернет компания в Индия, а може би и една от най-големите инвестиции, събирани от интернет компания в света. След нея стартъпът е оценена на 5 млрд. долара.

Интересното е, че инвестицията идва, след като през май миналата година компанията набра 210 млн. долара от DST Global, Tiger Global, Naspers и Iconiq Capital, както и 360 млн. долара от Dragoneer Investment Group, Morgan Stanley Investment Management, Sofina, Vulcan Capital и Tiger Global по-късно миналата година. Досега Flipkart е събрала повече от 751 млн. долара изнвестиции, пише MediaNama.

Не е ясно как тя планира да използва средствата, но компанията вероятно ще разчита на тях, за да засили позициите си в Индия, където битката в момента е между три основни играчи. Тя се изправя срещу двама конкуренти в лицето на Amazon India, която агресивно пуска повече категории в сайта си, и на Snapdeal, зад която стои eBay и която събра 100 млн. долара от Temasek, BlackRock, Myriad, Premji Invest и Tybourne през май тази година.

През същия месец Flipkart придоби модния онлайн магазин Myntra и обяви плановете си да инвестира 100 млн. долара в него в близко бъдеще. След сделката главният изпълнителен директор на Myntra Мукеш Бансал се присъедини към борда на Flipkart и сега оглавява модния бизнес на компанията.

През юни Flipkart пусна 7-инчовия таблет Digiflip Pro, който е с операционна система Android и доста наподобява Kindle Fire на Amazon. За разлика от Amazon обаче компанията не е разработила отделна операционна система като Fire OS.

По-рано Flipkart заяви, че не планира да пуска собствени смартфони, въпреки че работи с производители на мобилни телефони като Motorola, Xiaomi, Karbonn и Alcatel. Главният изпълнителен директор на Flipkart Сачин Бансал твърди, че компанията е продала 1 млн. телефона на Motorola за петте месеца, откакто производителят на телефони повторно влезе на индийския пазар.

В опит да се справи с конкуренцията, през миналия месец Flipkart пусна абонаментна услуга, подобна на Amazon Prime, наречена Flipkart First. Тя предлага безплатна доставка на следващия ден и намаление за доставката в деня на поръчката.

Инвестициите, събрани от Flipkart досега:

- Май 2014 г.: 210 млн. долара от DST Global, Tiger Global, Naspers и Iconiq Capital.

- Октомври 2013 г.: 160 млн. долара от Dragoneer Investment Group, Morgan Stanley Investment Management, Sofina and Vulcan Capital и Tiger Global.

- Юли 2013 г.: 200 млн. долара от Naspers, Accel Partners, Tiger Global и ICONIQ Capital.

- Август 2012 г.: 150 млн. долара от Naspers и Tiger Global.

- Юни 2011 г.: 20 млн. долара от Tiger Global.

- Юни 2010 г.: почти 10 млн. долара от Tiger Global.

- 2009 г.: 1 млн. долара от Accel Partners.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още