IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поделение на eBay обмисля възможността за разплащания с биткойни

Braintree може да извърши първи тестове с дигиталната валута, пише WSJ

13:20 | 15.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Поделение на eBay обмисля възможността за разплащания с биткойни

Биткойните скоро може да се превърнат в реална величина по отношение на онлайн разплащанията. Принадлежащият към гиганта в областта на интернет търговията eBay оператор Braintree води дискусии относно въвеждането в търговия на виртуалната валута, твърди Wall Street Journal, позовавайки се на вътрешни източници.

Дигиталните пари биха могли да получат силен тласък, защото Braintree обработва плащания за нашумели компании, като онлайн оператора на жилища под наем Airbnb, услугата за наем на коли Uber или услугата за резервиране на места в ресторанти OpenTable. eBayпридоби Braintree през септември 2013 г., като то работи като поделение на платежното подразделение PayPal.

Според статията на вестника в eBay обмислят Braintree да извърши първи тестове с биткойни. За тази цел в момента се видят преговори с няколко компании в индустрията, включително и онлайн борсата Coinbase. Въпреки това е възможно и eBay и PayPal с течение на времето да започнат да приемат плащане с дигиталната валута. 

Подобен намек вече направи в интервю за Financial Times и главният изпълнителен директор на eBay Джон Донахоу. „Цифровите валути ще се развият в нещо много мощно", каза той пред вестника през ноември 2011 г. Компанията му е напът да разшири обхвата на приеманите методи за плащане, заяви той по това време.

В по-късно интервю пред CNBC Донахоу заяви, че е закупил биткойни, за да разбере как работи системата. "Не купих биткойните с цел инвестиция. Купих ги, за да разбера кое какво е", посочи ръководителят на eBay. Бизнесменът не пожела да се ангажира с конкретни дати, но намекна, че виртуалните пари могат да намерят своето място на големия пазар и в eBay в частност.

Биткойните се появиха на бял свят през 2009 г., като се използват предимно за трансакции в интернет. Очаква се те да направят паричната икономика независима от политиките на централните и търговските банки. Застъпници на потребителските права обаче предупреждават за липсата на застраховане на депозитите, хакерски атаки и екстремни колебания в цените на дигиталните валути.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още