IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba надмина Walmart по пазарна капитализация

Изразена готовност от основателя на китайския концерн Джак Ма за сътрудничество с Apple изстреля акциите на Alibaba

10:51 | 29.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският онлайн гигант Alibaba дебютира на борсата в Ню Йорк само преди месец, но във вторник за кратко задмина пазарната капитализация на най-големия търговец на дребно в света Walmart, предава CNBC.

По време на търговската сесия акциите на компанията на Джак Ма поскъпнаха с 2,8%, за да отбележат нов рекорд – цена от 100,50 долара за брой. По този начин пазарната капитализация на Alibaba скочи над 247 млрд. долара.

При това ниво само 2 млрд. долара делят Alibaba от попадането в списъка с 10-те най-високо ценени компании в света, редом до швейцарските фармацевтични групи Roche и Novartis. Китайската компания щеше да пренареди престижната десетка, ако не бяха по-добрите от очакваното тримесечни финансови резултати на Novartis.

В крайна сметка снощи книжата на Alibaba затвориха при цена от 99,68 долара, с което пазарната капитализация възлезе на 246 млрд. долара – само няколко милиона долара по-малко спрямо тази на Walmart.

Walmart, която притежава 11 000 магазина в 27 държави, измежду които и Китай, реализира приходи за 473 млрд. долара през последната финансова година спрямо онлайн приходите на Alibaba за 8,6 млрд. долара. Снощи акциите на американския търговец на дребно поевтиняха с 0,31% до 76,35 долара.

Акциите на китайския гигант поскъпнаха след изявление на основателя Джак Ма, който в понеделник каза, че проявява интерес за сътрудничество с Apple по отношение на финансовите плащания.

Alibaba дебютира на борсата в Ню Йорк на 19 септември – денят, в който американските индекси докоснаха нови върхове преди да настъпи корекцията за S&P 500. Акциите, чиято емисионна цена бе 68 долара, поскъпнаха с 38% в деня на дебюта на фона на силното търсене. Търговията започна с цена от 92,70 долара и достигна 99,70 долара в първите часове на сесията.

През последните две седмици редица анализатори от Wall Street поставиха свои оценки за представянето на акциите на Alibaba. Повече от три четвърти от брокерите препоръчват акциите за покупка. Според Jefferies дружеството ще доминира на китайския онлайн пазар през следващото десетилетие.

Експерти, анкетирани от Bloomberg, се надяват приходите на Alibaba да скочат до 130,5 млрд. юана (21,5 млрд. долара) до 2017 г., което е ръст от 149% спрямо 2014 г. За сравнение – оценките за Walmart са, че за същия период приходите ще се повишат със 7% до 522 млрд. долара.

От своя страна Alibaba ще публикува тримесечния си отчет следващата седмица. Анализаторите очакват нов ръст в цената на акциите след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още