IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

129 скрити уебсайта в българското уебпространство са спрени при операция

Целта на акцията е да се спре разпространението и промотирането на незаконни стоки и услуги

16:24 | 07.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.prb.bg</em></p>

Снимка: www.prb.bg

129 скрити уебсайта в българското интернет пространство са спрени в рамките на мащабна международна операция срещу организираната престъпност, съобщават от Прокуратурата.

Тя е извършена на 6-и ноември от правоохранителните органи от 16 европейски страни заедно с партньорски структури от САЩ. Операцията се нарича ONYMOUS и е насочена срещу т.нар. „тъмен интернет“ в TOR мрежата. Това е мрежа от временни тунели, хоствана от доброволци, чиято цел е да позволи на потребителите да браузват в интернет анонимно.

С общите усилия на Върховната касационна прокуратура, Държавна агенция „Национална сигурност, правоохранителни органи от държави в Европейския съюз и партньорски структури от САЩ и Канада, с координационната подкрепа на Europol и Eurojust, са спрени голям брой сайтове, намиращи се в TOR мрежата.

Операцията цели спирането на уебсайтове, които разпространяват и промотират незаконни стоки и услуги в интернет, както и задържането на престъпните групи, администриращи и използващи въпросните сайтове. Цялата информация от сървърите, които хостват незаконните услуги, е иззета и е осъществен контрол върху нея.

В рамките на разследването са установени и спрени общо 129 скрити сайта, които предлагат редица услуги, включително разпространение на материали със сексуално насилие на децата, разпространение на профили за разплащателни платформи, поръчкови убийства, данни за кредитни карти, наркотици, оръжия, незаконна търговия с биткойн и пране на пари.

На мястото на сайтовете е поставен специален банер на операцията, като за целта е изпозлвана инфраструктурата на хостинг компания в България.

Над 410 скрити домейна са спрени и иззети в рамките на операцията. Освен това са извършени 17 ареста на лица, които се занимават с тяхното поддържане и администриране. Органите са иззели биткойни на стойност над 1 млн. долара, както и над 180 хил. евро, злато, сребро и наркотици.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Сред затворените сайтове е имало такива за поръчкови убийства.А арестувани има ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
jmi4ko
преди 9 години
Според мен , само са им накривили шапките от ляво та на дясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още