IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски министър: Терористи се възползват от "правото да бъдеш забравен"

Решението на Съда на Европейския съюз е инструмент за цензуриране през задния вход, според британския културен министър Саджид Джавид

20:09 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британски министър: Терористи се възползват от "правото да бъдеш забравен"

Терористи и престърпници се възползват от отсъждането на Съда на Европейския съюз по въпроса за „правото да бъдеш забравен“, според което онлайн търсачката Google трябва да премахва информация за личности при подадена молба. За това предупреди британският министър на културата Саджид Джавид, цитиран от CNBC.

Джавид определи решението на „неизбрани“, по думите му, съдии, като „цензура през задния вход“.

„Откакто съдиите в Люксембург, които не се избират, създадоха така нареченото „право да бъдеш забравен“, Google получава искания за заличаване на информация на всеки 90 секунди“, каза Джавид.

„Присъдите на престъпници биват изртивани от историята, дори и след това те отново да са извършили други подобни престъпления. Терористите пък изискват от Google да прикрива следите им“ отбеляза министърът.

Миналия месец Google обяви, че е получила близо 150 хил. заявления за изтриване на близо половин милион линка. Компанията е изтрила около 171 хил. линка, което е около 41,8% от всички заявки в Европейския съюз, но е отказала да изтрие останалите близо 239 хил. адреса.

„За съжаление не можем да коментираме отделни случаи. Оценяваме всяка заявка много внимателно според критериите на Съда на Европейския съюз“, коментираха от Google.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още