IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските регулатори искат "правото да бъдеш забравен" да бъде разширено

Идеята им е то да обхваща ".com" сайтовете

11:33 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските регулатори, отговарящи за поверителността на личните данни, искат „правото да бъдеш забравен“ да бъде въведено в целия свят, пише Wall Street Journal.

Новите насоки, договорени в Брюксел в сряда, на органа, който представлява 28-те национални регулатори на поверителността на данните в Европейския съюз, посочват, че търсачките трябва да прилагат новото „правило да бъдеш забравен“ за всички сайтове, особено за тези, които завършват на „.com", както в момента го прави Google.

Представители на регулатора заявиха, че всички търсачки трябва да ограничат това как уведомяват уебсайтовете, че техните страници са били обект на подобни действия, посочвайки, че няма „правно основание“ тези уведомления да станат нещо „рутинно“.

Тези насоки доведоха до по-голямо неразбирателство между регулаторните органи и Google за това как да бъде изпълнено решението на съда през май, което постанови, че хората в Европа имат „правото да бъдат забравени“, което е свързано с дейността на интернет търсачките.

Същевременно Google е изправена пред още проблеми, свързани с европейските регулатори. Тя се бори с френски законопроект за просрочени данъци, а Европейският парламент обсъжда възможностите да раздели компанията на две като отдели търговските ѝ услуги от системите за търсене.

По въпроса за „правото да бъдеш забравен“ Google трябва да прилага решението на съда, съгласно което интернет потребителите могат да изискат от Google или други търсачки да премахнат връзки към страници, които се появяват, когато някой търси имената им.

Въпреки че Google побърза да започне да прилага правилото още през лятото, тя се съобразява с него, само когато става дума за европейски домейни, като Google.fr и Google.co.uk, но не и за Google.com, дори и в Европа.

Компанията избра да изпраща уведомления до уебсайтовете, което подразни регулаторите, тъй като не е посочено в тяхното решение и дава възможност за използване на процеса на елиминиране, за да се разбере кой може да поиска отстраняването на дадена връзка.

Говорителят на Google заяви, че компанията все още не е разгледала новите насоки, но ще ги проучи внимателно.

Регулаторите в Германия, Франция и Великобритания например вече са получили 440 жалби, свързани с прилагане на решението от страна на Google. Това би могло да се превърне в основание за разследване на компанията и да доведе до налагането на глоби.

Google може да разгледа начина, по който прилага решението за Google.com, без да го прилага в световен мащаб, твърдят източници, близки до компанията. Все още не е ясно дали този ход ще задоволи регулаторите.

Повече по темата можете да видите във видеото на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още