IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият страх на САЩ - следваща кибер атака, която да засегне цялата икономика

Американските власти търсят начини да защитят компаниите в страната. Фирмите обаче се страхуват от свръхрегулация

12:58 | 26.12.14 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

“Радвам се, че филмът излезе”, заяви Обама  пред репортери, докато беше на почивка на Хаваите.

Според висшите представители на администрацията това, което прави атаката срещу Sony толкова обезпокоителна, е фактът, че е проникнато в системата на голяма американска корпорация. По-лошото според тях е, че хакерите са използвали всичко това, за да сплашат Sony и да постигнат исканията си.

В този случай отправената заплаха беше, че ще се стигне до насилие, ако филмът на бъде изтеглен от кината. В някои отношения вредата вече е нанесена, тъй като атаката е използвана като метод за изнудване, дори и успехът му да е само временен.

Това накара правителството да търси по-ясен подход към частния сектор.

Едно от основните неща, които се нуждаят от подобрение, е съобщаването на информацията на Белия дом. ФБР, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешната сигурност и представители на американското разузнаване се втурнаха да отговарят за атаката срещу Sony. Миналата седмица президентът Обама пък заяви, че се е надявал от Sony да са говорили първо с него, преди да вземат решение да отговорят на исканията на хакерите.

Правителството се фокусира веднага върху това да идентифицира хакерите - задача, с която се натовариха Агенцията за национална сигурност и редица работни групи, ФБР и правните аташета в посолствата на САЩ в чужбина.

Бизнесът от своя страна отдавна настоява за по-голяма помощ от страна на Вашингтон в борбата с хакерите. От друга страна фирмите се опасяват от свръхрегулация, прикрита зад по-строги стандарти за защита на сигурността на бизнеса.

По време на пресконференция миналата седмица президентът Обама призова Конгреса да опита да приеме нови законопроекти, свързани с киберсигурността, които биха помогнали за защита на информацията, събирана от компаниите. По думите му ако това не се случи, следващата атака може да не засегне "само един филм, а ще засегне цялата икономика".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 27 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Така така същото както беше в СССР, регулации и страх тва трябва да държи простото американското племе и да плаща, че онея с компютрите от 1950та и оня с триъгълната прическа ше хакнат NSA ..... :))) Колко тряя да си *** да се връзваш на тея глупости. В С.Корея има само един Apple и той на вожда даже го имаше на снимка .... и явно той е гения не знам кой друг от там е виждал компютър различен от формата на калашник .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още