IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият страх на САЩ - следваща кибер атака, която да засегне цялата икономика

Американските власти търсят начини да защитят компаниите в страната. Фирмите обаче се страхуват от свръхрегулация

12:58 | 26.12.14 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Барак Обама е загрижената за вълната от нови възможни кибератаки след тази срещу Sony Pictures Entertainment. Същевременно правителството и компаниите се опитват да се справят в тази непозната за тях територия, за да укрепят защитите си срещу по-нататъшни пробиви, пише Wall Street Journal.

В четвъртък около 300 кина прожектираха филма, за който се смята, че е довел до хакерската атака срещу Sony. Става дума за комедия, разказваща за убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Първоначално Sony реши да се вслуша в заплахите на хакерите и да не пуска филма по кината, но след това размисли.

И все пак заплахите към Sony, за които се твърди, че идват от Северна Корея, са “истинско пресичане на границата” на киберсигурността, твърди Майкъл Даниел, координатор, отговарящ за киберсигурността в Съветна по национална сигурност към Белия дом.

“Това наистина е нещо ново тук в САЩ”, коментира Даниел.

Загрижеността на американските власти е породена от няколко зараждащи се тенденции. На първо място става дума за Интернет на всичко, който предполага все повече уреди около нас да бъдат свързани с интернет, което ще създаде нови области, уязвими за подобни атаки. На второ място е усъвършенстването на хакерите и сложността на тактиките, които използват, а на трето - подновеното желание на атакуващите, които нямат какво да губят, да постигат възможно най-голям ефект при пробивите.

И все пак остават редица въпроси, свързани с това как американските фирми да защитят допълнително системите си от хакерите. Правителството до голяма степен подхожда “на парче”, често обърква обмена на разузнавателна информация и прави трудно координирането на всички тези дейности. Междувременно бизнесът иска все повече помощ от правителството, но и иска да ограничи неговата намеса.

Макар че през последните години правителството е напреднало в обмена на информация с фирмите и подготовката за кибератаките, липсата на единен подход с частния сектор беше подчертана от публичните разногласия между ръководството на Sony и президента Барак Обама.

Държавният глава разкритикува решението за спирането на прожекциите на “Убийственото интервю”, посочвайки, че този ход противоречи на ангажимента на Америка към свободата на изразяваме. По-късно Sony реши да пусне лентата, но на определени места, включително и онлайн, kato не допусна националната му дистрибуция.

Последна актуализация: 18:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 27 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Така така същото както беше в СССР, регулации и страх тва трябва да държи простото американското племе и да плаща, че онея с компютрите от 1950та и оня с триъгълната прическа ше хакнат NSA ..... :))) Колко тряя да си *** да се връзваш на тея глупости. В С.Корея има само един Apple и той на вожда даже го имаше на снимка .... и явно той е гения не знам кой друг от там е виждал компютър различен от формата на калашник .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още