IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EBay съкращава 2400 работни места

Компанията се готви за разделяне на бизнеса си

10:52 | 22.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Малко преди разделянето си по-късно тази година на две части Ebay обяви мащабни промени в структурата си. 

Компанията за интернет търговия съобщи, че съкращава 2400 работни места, добавя трима членове в Управителния съвет и проучва възможностите за продажбата на подразделението eBay Enterprise, което помага на компаниите да решават проблемите си, свързани с уеб продажбите, пише Wall Street Journal.

Промените ще направят както eBay, така и платежната услуга PayPal, по-атрактивни след разделението им. Съкращаването на работни места ще засегне най-вече подразделението, отговарящо за онлайн платформата за продажби, и ще обхване 7 на сто от работната сила на фирмата.

Освен това компанията отчита 10% ръст на нетната печалба за четвъртото фискално тримесечие. Пионерът в онлайн продажбите посочва, че растежът на продажбите е дошъл почти изцяло от PayPal, a не от сайта ѝ за продажби.

През третото фискално тримесечие приходите от основния бизнес на eBay се покачват с 1% и достигат 2,33 млрд. долара. За сравнение - PayPal отчита 18% ръст на продажбите до 2,16 млрд. долара.

Като цяло приходите на компанията нарастват с 8,6% до 4,92 млрд. долара, а нетната печалба скача до 936 млн. долара спрямо миналогодишните 850 млн. долара.

За тази година eBay очаква продажби между 18,6 и 19,1 млрд. долара, което е под очакваните от анализаторите 20 млрд. долара. Ebay обяви, че очаква разделянето ѝ да ѝ струва между 350 и 400 млн. долара.

Компанията твърди, че броят на активните купувачи е нараснал с 5% през тримесечието, в сравнение със 11-те процента за цялата година.

Главният изпълнителен директор на eBay Джон Донахоу твърди, че 2015 г. ще е поредната, изпълнена с предизвикателства за компанията. Той очаква, че представянето ѝ ще се влоши за кратко, а след това ще се стабилизира отново.

Донахоу, който планира да се оттегли след разделянето на eBay, посочва, че промените в алгоритмите за търсене на Google са се отразили негативно на eBay, насочвайки онлайн купувачите към други сайтове за пазаруване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 9 години
класическа брюокрация в действие. Съкращават 2400 и назначават двама нови шефа зада станел ПейПал по атрактивен ?!?! по натам в статията се разбира че ПейПал не само че си е атрактивен, ами и увеличение ... в атрактивноста има ..... вместо да си го кажат че го правят за бонуси и лична облага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още