IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откраднати са 5,6 млн. пръстови отпечатъци на държавни служители в САЩ

Пробивът е извършен в рамките на кибератаката срещу Министерството на отбраната през пролетта

11:48 | 24.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Хакерите, които са откраднали данните за проверка на сигурността от Министерството на отбраната на САЩ и тези на други правителствени служители в страната, са се сдобили с 5,6 млн. пръстови отпечатъка – с 4,5 млн. повече от тези, за които първоначално беше съобщено, разкриват от правителството.

Допълнителните отпечатъци са идентифицирани в рамките на текущ анализ на нарушаването на сигурността на данните на Службата за управление на персонала (OPM) и министерството на отбраната, предава Ройтерс, позовавайки се на изявление на OPM.

Пробивът беше разкрит през пролетта и засегна данните за проверка на сигурността, събирани дълги години.

Новината беше разпространена точно преди държавното посещение във Вашингтон на китайския президент Си Дзинпин. Американските власти обвиняват за атаката китайските хакери, но избягват да обявят това публично.

Американският президентът Барак Обама заяви, че киберсигурността ще бъде основен акцент в разговорите с китайския му колега по време на срещата им в Белия дом в петък.

САЩ вече обвини Китай, че промишленият шпионаж в киберпространството от страната на китайското правителство и неговите помощници е „акт на агресия, който трябва да спре“.

Американските власти твърдят, че въпреки че все още няма доказателства, се предполага, че с откраднатите данни е злоупотребено.

Говорителят на Белия Дом Джош Ърнест заяви в сряда, че разследването на пробива, който засегна данните на около 21,5 млн. федерални служители, продължава и той не може да обяви публично кои са заподозрените за случая.

Ърнест твърди, че новините от OPM не са свързани с визитата на Си, а със срещата на представители на службата и членове на Конгреса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още