IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Alipay на Джак Ма надмина Goldman Sachs?

Стойността на китайската компания за разплащания може би е по-висока от пазарната капитализация на американската банка

18:00 | 20.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската услуга за разплащания Alipay стартира през 2004 г., като имаше за цел да улесни онлайн пазаруването за потребителите на платформата за електронна търговия Alibaba Group Holding Ltd на Джак Ма. Сега обаче дъщерната компания се оценява на около 75 млрд. долара – повече от оценката на Goldman Sachs Group Inc., пише в свой анализ Bloomberg.

До извода стига Елинор Люн, ръководител на отдела за телекомуникационни и интернет проучвания на CLSA (Credit Lyonnais Securities Asia). Всъщност тази оценка не звучи толкова невероятно.  През юни компанията майка Ant Financial набира външен капитал от 4,5 млрд. долара, което според запознати я оценява на около 60 млрд. долара към онзи момент, отбелязва агенцията. 

Според изчисления на Люн Alipay отговаря за по-голямата част от стойността на Ant Financial. Според нея стойността на най-популярната услуга за онлайн разплащания в Китай възлиза на 50 млрд. долара. Тя изчислява още, че бизнесите на Ant Financial за микрозаеми и управление на финанси се оценяват на съответно 8 млрд. долара и 7 млрд. долара. Общата стойност на Ant Financial се допълва до 75 млрд. долара от инвестиции и кешова наличност, с която компанията разполага. В края на борсовата сесия в понеделник пазарната капитализация на Goldman Sachs бе в размер на 70 млрд. долара, изчислява агенцията.

„Alipay разполага с много силно лидерство по отношение на екосистемата за онлайн плащане", казва Люн. „Alipay не е само система за плащане. Става дума за голямата платформа за разпространение на други продукти на Ant Financial". Тя очаква Ant Financial да продължи да расте, като предвижда, че до две години стойността ѝ може да достигне 100 млрд. долара, не на последно място защото в сегашната оценка не е включен бизнесът със застрахователната дейност, кредитиране и облачни услуги.

Според информация на запознати източници Ant Financial възнамерява да проведе първично публично предлагане (IPO) в Хонконг през първата половина на следващата година. Това може да се превърне в едно от най-големите IPO-та в историята на местната фондова борса. 

Дори пласирането само на 10%, по-нисък дял от средностатистическия за пазара, може да доведе до набиране на 6 млрд. долара на база на оценката от края на юни.

Ant Financial се контролира от основателя на Alibaba Джак Ма.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още