IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IAC купува сайт за препоръки за над 500 млн. долара

Компанията ще комбинира бизнеса на Angie's List Inc. със собствената си онлайн мрежа за онлайн ревюта HomeAdvisor

09:04 | 02.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angie&#39;s List</em></p>

Снимка: Angie's List

Американският медиен концерн IAC / InteractiveCorp ще придобие сайта за препоръки на потребителите Angie's List Inc., възнамерявайки да комбинира бизнеса му със собствената си мрежа за онлайн препоръки и коментари HomeAdvisor и да създаде нова публично търгувана компания, предава Bloomberg.

Според условията на сделката инвеститорите в Angie's List могат да избират или да запазят по един обикновен дял от клас A на новата компания, или 8,50 долара в брой за всяка акция, която притежават, като изплащането на парите в брой е ограничено до 130 млн. долара, става ясно от изявлението на базираната в Ню Йорк IAC, която се контролира от Бари Дилър. Новата компания ще бъде наречена ANGI Homeservices Inc.

Сделка на цена от 8,50 долара за акция би оценила Angie’s List на над 500 млн. долара, което представлява премия от 44 на сто над цената на закриване на сесията в понеделник – 5,89 долара за акция. IAC възнамерява да държи 87 до 90 на сто от новата компания в зависимост от броя инвеститори, които пожелаят да получат плащане в брой. Акциите на Angie’s List поскъпнаха с 42 на сто до 8,39 долара за брой в следборсовата сесия. 

Angie’s List и HomeAdvisor свързват онлайн потребителите с доставчици на домашни услуги като водопроводчици например. Сделката съчетава два типа потребители и доставчици на услуги в една онлайн услуга - голямата причина, поради която IAC преследва сделката, казва главният изпълнителен директор Джоуи Левин.

"Това, което добавя Angie’s List, е гориво за двете страни на пазара", казва той. „Това подобрява опита ни в предоставянето на услуги - потребителите ще получават по-бързи и по-качествени отговори".

Левин иска да превърне ANGI Homeservices в следващия голям онлайн магазин по заявка. Понастоящем комбинираният бизнес държи едва 4% от пазара за домашни услуги. Подобно на други компании по заявка и електронна търговия като Uber Technologies Inc. и Amazon.com Inc., колкото повече участници са от двете страни на пазара, толкова по-ценен става той.

В момента HomeAdvisor може да свърже клиентите си с професионалисти в сферата на услугите за няколко минути в някои региони и категории. Добавянето на Angie’s List ще подобри времето за реакция в повече области, казва Левин.

HomeAdvisor е най-бързо развиващото се разделение на IAC. Приходите са скочили с 38% до 499 млн. долара през миналата година. Ръстът на потребителите в Angie's обаче спря, а компанията пропусна да отговори на очакванията за приходите през осем поредни тримесечия. Преди шест месеца компанията обяви, че търси продавач, а IAC се присъедини към процеса на наддаване, пояснява Левин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още