IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва с различните сегменти на Alphabet?

Лари Пейдж успя да измести общественото внимание от себе си върху изпълнителните директори на дъщерните компании на Alphabet

21:19 | 10.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Анализите на Wall Street са изключително позитивни към компанията, като Morgan Stanley предвижда, че стойността ѝ ще се покачи през следващите десетилетия до 175 млрд. долара.

При други звена обаче положението не изглежда толкова розово.

По-рано тази година Alphabet “отзова“ звеното Nest, което се сля с екипа на Google. Сега Nest е част от хардуерната дивизия на компанията, която създава телефони, компютри и умни говорители.

Междувременно има няколко други звена, чието отделно съществуване няма никакъв смисъл, смята Джилиан Дионфро. 

Jigsaw, инкубатор, който се опитва да реши геополитическите предизвикателства чрез технология, както и DeeppMind, компания, работеща върху изучаването на изкуствения интелект, биха били по-продуктивни като част от Google, смятат критици.

По време на дефрагментирането на отделите на Google Пейдж сподели, че част от модела на Alphabet е да има силни изпълнителни директори, които да контролират и напътстват всяко едно звено.

Особен проблем за холдинга е фактът, че ръководителите на отделните звена не са равностойни спрямо един друг. Степента на авторитет зависи от „силата“ на звеното и неговата финансова автономност. Има много случаи, при които даден проект бива загърбен заради слабия интерес от ръководния екип на Alphabet, а не толкова от политиката, която води изпълнителния директор, поставен да управлява сегмента.

Независимо дали иновативният процес е спрял в някои сегменти, най-голямото постижение от тригодишното преструктуриране на Alphabet е, че това разделяне позволява на Пейдж да се отдръпне от ръководната позиция, без да нарани компанията и нейния пазарен растеж.

Перфектен пример за това, може да се даде, ако погледнем в началото на август, когато се появиха съобщения, че Google планира да стартира търсачка, предназначена за китайския пазар.

Цялото медийно внимание беше насочено към Сундар Пичай, включително и критиките на някои анализатори, докато Пейдж остана встрани от светлините. Именно Пичай защити идеята на различни конференции и събрания, докато Пейдж остана зает с други проекти, които остават все още в лабораторията на Alphabet, както и лични идеи извън обсега на Alphabet, каквато е разработката за летящи коли.

Любимите сегменти на Пейдж може и да не правят все още пари, но това няма значение. Alphabet остава предимно рекламна компания и те все още разполага с огромни ресурси, които може да използва са своите настоящи и бъдещи проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
имат и един интересен проект за съхранение на енергия чрез стопилка на соли :https://***.businessinsider.com/alphabet-google-x-malta-renewable-energy-storage-2017-7като в този проект участва и Бил Гейтс с някакъв негов фонд , ама няма инфо по мрежата официално :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още