IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моят телефон е моят портфейл

Новите цифрови методи за плащане в телефона и умните часовници стават все по-популярни и в България

09:39 | 08.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unsplash</em></p>

Снимка: Unsplash

Цифровите методи на плащане се превърнаха в удобство, към което се пристрастихме изключително бързо. Независимо дали чрез карта, мобилен телефон, смартчасовник или цифров трансфер, разплащанията вече се случват за секунди.  В годините на пандемия все повече хора свикнаха да плащат дори малки суми в магазините със своите карти или смартфони, което им спестява не само време, но и докосването до пари и всякакви повърхности, което прави пазаруването им по-спокойно и безрисково. В проучване, поръчано от EURO Kartensysteme, една четвърт от потребителите на смартфони в Германия заявяват, че редовно плащат чрез дигиталните си портфейли в мобилните си телефони. Дори в Германия само са можели да мечтаят за подобен дял година по-рано. Поглеждайки в бъдещето година по-късно, ще видим още по-забележителен растеж.

А как изглежда ситуацията по-конкретно в България? Очевидно причинената от коронавируса криза даде неочакван тласък на безконтактните плащания и в страната ни. След като в продължение на десетилетия българите бяха известни като нация на плащащите в брой, мобилните начини на плащане се утвърждават бавно и тук и популярността на Google Pay и Apple Pay нарасна силно през 2020 г. Предстои да проследим дали тенденцията ще продължи и през следващите години.

Разбира се, новата реалност се отрази и на банките у нас, които обърнаха още по-голямо внимание на дигиталните си продукти. Като лидер на пазара Пощенска банка предложи една от най-сериозните иновации през 2021 година – дигиталният портфейл ONE wallet, модерно решение за управление на личните финанси, което надгражда богатото портфолио от дигитални решения на банката. ONE wallet е адекватният отговор на реалността, която изисква от нас да бъдем все по-бързи и гъвкави, особено когато говорим за организиране на нашите ежедневни плащания. Лесно е, защото портфейлът наистина се премества в смартфона, таблета или умния часовник.

Разнообразните възможности на ONE wallet осигуряват бързина, удобство, защита и свобода за безконтактни NFC разплащания във всички търговски обекти в страната и чужбина, в които е наличен ПОС терминал. Освен това потребителите могат да прехвърлят незабавно и безплатно средства по сметка на свои роднини или приятели също използващи приложението. Най-активните клиенти получават още възможността за разплащане без дори да използват телефона си – с помощта на своя Apple Watch, Garmin или FitBit смартчасовник, поддържащ някоя от следните услуги: ApplePay, Garmin Pay или FitBit Pay. QR QR

Приложението се сваля с QR кода от визията или от интернет магазините на различните операционни системи. За регистрацията клиентите трябва да използват данните за вход в интернет банкирането e-Postbank или да бъдат въведени данните на някоя от банковите им карти, издадени от Пощенска банка. Разбира се, в ONE wallet могат „да влязат“ всички физически пластики на потребителя, като след регистрация всички сметки и карти се визуализират автоматично в приложението и потребителят сам избира коя да бъде основната карта, с която да се разплаща, и коя да бъде тази, която да я захранва. Така по всяко време може да управлява ползването им по различните канали, да пренасочва или временно блокира дадена  – само с няколко клика. Като бонус получава и безплатна виртуална карта, която дава допълнително ниво на защита и сигурност при пазаруване онлайн.

Допълнително удобство е, че ONE wallet предоставя детайлна информация с хронологията на извършените трансакции, която служи за лесна реорганизация и изграждане на нови спестовни навици.

Дигиталните портфейли са модерното решение, което отговаря на нуждите на съвременния човек, а смартфонът се превръща в незаменим помощник и най-добрия организатор на нашето всекидневие. Умните часовници също стават все по-предпочитан инструмент за безконтактни плащания, тъй като осигуряват още по-голямо удобство за своите притежатели, които вече не е нужно да вадят дори и смартфона си – достатъчно е просто да задържат за малко часовника до терминала.

Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още