IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разследват как Amazon разкрива бизнес практиките си

Използването от страна на технологичния гигант на данни за продавачи от трети страни е във фокуса на проучването на регулаторите, твърди WSJ

08:39 | 07.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mike Kane/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mike Kane/Bloomberg

Американската Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) разследва как Amazon.com Inc. е разкрила някои подробности за своите бизнес практики, включително как използва данни от трети страни - продавачи за бизнеса си с частни марки.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси проучва как технологичният гигант - най-големият американски търговец на дребно и най-голямаъа компания за облачни изчисления - се е справил с разкриването на информация за това как служителите му използват данни от продавачи в платформата си за електронна търговия, казват източници на Wall Street Journal. Според един от източниците отделът за правоприлагане на Комисията по ценните книжа и борсите е поискал имейли и съобщения от няколко висши ръководители на Amazon.

Говорител на Amazon е отказал коментар по темата.

През април 2020 г. разследване на Wall Street Journal, позоваващо се на вътрешнофирмени  документи и интервюта с бивши служители на Amazon, установи, че служителите на компанията редовно са използвали индивидуални данни на продавачи от трети страни, за да разработват продукти за собствените си марки. Говорител на компанията отрече да са предприемани такива действия, повтаряйки показанията на адвокат на Amazon пред Конгреса година по-рано, заявявайки, че компанията „не използва техни индивидуални данни, когато вземаме решения за пускане на частни марки".

Оттогава Amazon е започнала вътрешно разследване на подразделението си за частни марки, но е отказала да предостави копие от доклада си на комисията на Конгреса, която по-рано разследваше размера и мощта на Amazon и други технологични компании, съобщава медията.

Миналия месец членовете на антитръстовата подкомисия на юридическата комисия на Камарата на представителите сезираха Министерството на правосъдието за евентуално възпрепятстване на Конгреса във връзка със сътрудничеството по време на разследването и разкриването на начина, по който се управлява бизнесът с частни марки на Amazon.

„Няма фактическо основание за това (за сезирането, б. ред), както се вижда от огромния обем информация, която сме предоставили в продължение на няколко години на добросъвестно сътрудничество с това разследване“, казва говорител на концерна.

В резултат на 16-месечното си разследване на технологични компании, включително Amazon, започнало през 2019 г., комисията на Конгреса предложи серия от законопроекти, насочени към овладяване на технологичните гиганти. Една от мерките е насочена към бизнеса с частни марки на Amazon, като стремежът е да се направи незаконно компанията да дава предимство на собствените си продукти пред тези на конкурентите или да използва непублични данни на продавачите, за да се конкурира с тях.

„Никой не бива да се изненадва, че Amazon продължава да заблуждава обществеността и инвеститорите за своите неправомерни бизнес практики", казва републиканецът Дейвид Цицилайн, председател на антитръстовата подкомисия, в изявление, в което се застъпва за действия на Конгреса срещу компанията. „Конгресът даде на компанията всички възможности да се изчисти, но тя отказа да го направи“.

Разследването на Комисията по ценните книжа и борсите е в ход повече от година, заяви един от запознатите с въпроса.

Amazon е подложена на все по-засилен контрол от страна на федералните агенции. Базираният в Сиатъл технологичен гигант е в центъра на антитръстово разследване от страна на Федералната търговска комисия, чийто председател Лина Хан е дългогодишен критик на компанията и по време на следването си в юридическия факултет на Йейл бе написала много обсъждана статия, в която твърди, че антитръстовото законодателство не е успяло да ограничи компанията. Миналата година Amazon подаде молба до FTC за нейното оттегляне от всякакви проверки на дейността на компанията. Агенцията не е дала публичен отговор на това искане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още