IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агритех стартъпът Agriniser започва сийд кръг на финансиране

Водещ инвеститор в кръга с цел от 500 000 евро е Vitosha Venture Partners, която ще вложи 200 000 евро в компанията

08:55 | 21.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nick Oxford/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nick Oxford/Bloomberg

Базираната във Великобритания българска агротехнологична компания Agriniser, която е разработила дигитален пазар, на който може да се купува и продава зърно, стартира нов рунд на финансиране чрез SeedBlink и заедно с Vitosha Venture Partners. Средствата ще бъдат използвани за подпомагане на плановете за разширяване на стартъпа, като първата цел е навлизане на румънския пазар и придобиване на ключови специалисти, съобщават от SeedBlink.

Целта е да се набере сума от 500 000 евро. Кръгът се води от Vitosha Venture Partners като водещ инвеститор с инвестиция от 200 000 евро. Agriniser е втората българска компания, която ще набира капитал в инвестиционната платформа за съвместно инвестиране. В края на 2021 г. Dronamics набра над 900 000 евро като част от мегарунд на стойност 15 млн. евро, воден от Eleven Ventures.

Agriniser разработва електронен пазар, който улеснява търговията със зърно между зърнопроизводители от страна на продавачите и преработватели, животновъди, брокери, търговци и мултинационални износители от страна на купувачите. През последните години през пазара в страната са сключени сделки със зърно на стойност 13,6 млн. евро, като 21% от обработваемата земя със зърнени, маслодайни и бобови култури в България е достъпна в маркетплейса. Само в България са регистрирани над 1 500 купувачи и продавачи на зърно. Предвид големия успех на Agriniser на местния пазар сега компанията се стреми да разширява дейността си на нов пазар всяка година, започвайки от Румъния, за да се превърне във водеща европейска платформа за зърно. 

„Агритех индустрията в Европа се развива и България не прави изключение. Съществува огромен потенциал да се помогне на селскостопанската индустрия да постигне ефективност, да опази ресурсите и да осигури на потребителите достъп до безопасна и здравословна храна. А иновациите са задължителни. Според мен секторът ще се развива с много по-висока скорост занапред, като се има предвид натиска върху веригата за доставки на храни през последните 3 години.", казва Кристиан Иванов, основател и главен изпълнителен директор на Agriniser.

Agriniser е един от 10-те победителя, избрани за Star Venture програмата на ЕБВР за България, Румъния и Молдова, като е един от двата финалиста от България. Стартъпът е част и от програмата Nextcelerator, посветена на агротехнологични компании, организирана от SeedBlink, Microsoft и Agricover. 

„Напоследък много експерти ни разказват за прякото отрицателно влияние на войната в Украйна заедно с лошата реколта в Северна Африка върху цените на различните култури. Тези събития обаче засилиха необходимостта от безпроблемна, дигитализирана и международна платформа за търговия с култури, каквато се стреми да бъде Agriniser", казва Ангел Хаджиев, управляващ директор на SeedBlink в България.

„Селскостопанският бизнес в Европа, и по-специално търговията със зърно, изпитва голяма пазарна неефективност поради ниската степен на дигитализация и прозрачност. Експертният екип и визионерският продукт на Agriniser ги правят перфектно позиционирани да водят неизбежната трансформация на този сектор. Ние, във Vitosha Venture Partners, сме въодушевени да ги подкрепим по пътя им", пояснява Стоян Недин, партньор във Vitosha Venture Partners.

Сийд рундът на Agriniser ще стартира на SeedBlink на 23-ти юни, в 10 ч. българско време.

Agriniser е българска компания със седалище в Обединеното кралство и се управлява от предприемача Кристиан Иванов. Агритехът също така предоставя ключова пазарна информация на своите заинтересовани страни под формата на седмични пазарни доклади. Това привлича международни компании за агроданни и реномирани агенции като Refinitiv, Barchart и Agflow и други, с които те понастоящем си партнират. Agriniser също така генерира данни за физическите цени на зърното в различните региони. През последните години чрез платформата са сключени сделки със зърно на стойност 13,6 млн. евро. 21% от обработваемата земя със зърнени, маслодайни и бобови култури в България е достъпна в платформата заедно с над 1500 купувачи и продавачи на зърно, регистрирани само в България. За да постигне тези резултати, компанията е набрала 350 000 британски лири от ангел инвеститори в Обединеното кралство и България през годините.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още