IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сателитният оператор Dish направи оферта за Sprint Nextel

Компанията предложи 25,5 млрд. долара и надхвърли значително офертата на японския концерн Softbank

18:19 | 15.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Сателитният оператор Dish направи оферта за Sprint Nextel

Американската сателитна телевизионна компания Dish Network може да сложи прът в плановете на японския концерн Softbank за придобиването на третия по големина американски мобилен оператор Sprint Nextel.

Операторът направи оферта за придобиване за 25,5 млрд. долара, като по този начин торпилира считаната досега за сигурна за приемане оферта на японската телефонна компания SoftBank, предаде Ройтерс. Нейната оферта бе за придобиване на 70% от Sprint за почти 20 млрд. долара.

От общата сума на офертата на Dish 17,3 млрд. долара ще бъдат изплатени в брой, а останалите 8,2 милиарда долара - в акции, уточни в съобщение базираната в Колорадо Dish Network.

За да сключи сделка с американския оператор пък японската компания трябва да получи одобрение от американските власти за покупката. Това би било най-голямото придобиване на японска компания в чужбина.  

SoftBank трябваше да купи акции на Sprint Nextel от пазара за 12,1 млрд. долара и да плати още 8 млрд. долара за новоемитирани книжа на американския оператор за по 5,25 долара всяка акция. Необичайната структура на сделката трябваше да даде на затъналата в дългове американска компания бърза ликвидна инжекция, което ще ѝ помогне да продължи да се конкурира на местния пазар с гигантите AT&T и Verizon Wireless, пише Wall Street Journal. 

Dish излъчва в САЩ платена сателитна телевизия. Главният изпълнителен директор Чалрз Ерген обяви, че покупката на мобилен оператор отдавна е интересна за неговата компания. Експертите обаче залагаха на американския филиал на Deutsche Telekom - T-Mobile USA и по-малките доставчици като MetroPCS или Leap. С последната T-Mobile USA поиска скоро да се слее. Ерген планира да предложи чрез частна безжична мрежа телевизия и бърз интернет достъп. За тази цел преди месеци Dish се снабди с подходящите радиочестоти.

Американският мобилен пазар е силно конкурентен и се контролира от двата топ играча Verizon Wireless и AT&T. Лидерите привличат потребители на мобилни услуги преди всичко със своите много добре развити мрежи в цялата страна. Срещу хегемонията на двамата до този момент рецепта не успяват да намерят нито Sprint, нито T-Mobile USA.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още