IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два месеца преди въвеждането на цифровизацията има нерешени проблеми

Процесът не зависи само от КРС, а и от правителството, каза председателят на регулатора Веселин Божков

12:05 | 28.06.13 г.
Два месеца преди въвеждането на цифровизацията има нерешени проблеми

Все още има два основни проблема пред въвеждането на цифровото наземно разпръскване у нас, които трябва спешно да бъдат решени от правителството. Това заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков пред БНТ, който изрази опасенията си зарди изтичащия срок за въвеждане след два месеца.

Божков не скри песимизма си заради краткия срок до началото на септември. "Продължавам да имам тревоги във връзка с процеса. Моите опасения не са свързани с работата на Комисията за регулиране на съобщенията – ние сме се подготвили и сме си свършили задачите - всичко спрямо закона. Подготивили сме всички нужни документи. Опасявам се, че процесът не зависи само от нас, правителството често се сменя", обясни подробно шефът на регулатора.

Той поясни кои са спънките пред въвеждането на цифровизацията до два месеца.

"Има един специален орган за цифровизацията, който от два месеца не можем да го съберем. Този орган трябва да се събере, за да мога аз с моите последващи действия да продължим работата по въвеждането на цифорвизацията", обясни той.

Вторият проблем е липсата на финансови средства, които да бъдат дадени на Министерството на отбраната, което да освоби честоти. Уточняваме, че освобождаването на честоти е пряко свързано с въвеждането на цифровизацията и ако тези честоти не бъдат освободени, процесът няма да може да бъде завършен.

"Държавата рябва да каже ще има ли пари за това – ще има ли средства, които да бъдат отделени, за да може Министерството на отбраната да освободи нужния ресурс", категоричен бе председателят на КРС.

Цифровизацията е процес, който е заложен като изискване от Европейската комисия, която следи внимателно за изпълнението му. "Комисията следи дали изискванията й се изпълняват. Нея не я интересува какво се случва вътре в държавата", допълни той.

За подобен проблем по пътя на цифровото наземно разпръскване алармира и бившият заместник-министър на транспорт Валери Борисов още през март. Тогава той поясни, че държавата не разполага със средства, които трябва да бъдат отпуснати на Министерството на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още