IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telenor започна с реалните промени в Globul

Стайн-Ерик Велан ще бъде новият главен изпълнителен директор на оператора, а сделката вече получи одобрението на ЕК

11:27 | 05.07.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Щайн Ерик Велан. <em>Снимка: Telenor</em></p>

Щайн Ерик Велан. Снимка: Telenor

Норвежкият мобилен оператор Telenor, който преди малко повече от два месеца закупи Globul и Germanos Bulgaria oт гръцката компания OTE, вече стартира реалните промени в българската си придобивка.

Стайн Ерик Велан е ще бъде новият главен изпълнителен директор на Globul, обяви днес норвежката компания.

„Сигурен съм, че неговият опит като главен изпълнителен директор на Telenor Сърбия (за период от две години и половина, б. ред.) и познанията му за региона ще помогнат на Globul в бъдещото развитие на компанията като втори по големина мобилен оператор в страната“, заявява изпълнителният вицепрезидент и директор за Европа на Telenor Кйел-Мортен Йонсен.

Промените в мениджмънта се случват след официалното одобрение от страна на Европейската комисия (ЕК) на сделката между Telenor Group и OTE за придобиване на българския оператор.

Стайн-Ерик Велан, който идва в България от позицията си на ръководител на мобилния бизнес на Telenor Норвегия, има богат опит в Централна и Източна Европа, а позицията на директор на Telenor Сърбия е заемал в продължение на две години и половина в период на важна преходна фаза. Велан има опит и като част от ръководството на Telenorв Скандинавия, където е бил начело на норвежкото бизнес подразделение.  

"Радвам се, че ми е предоставена възможността да оглавя Globul, един от водещите телекомуникационни оператори и признати марки в България. През цялата ми досегашна кариера правих бизнес с голяма страст и сега с нетърпение очаквам да работя с колегите и служителите за развитието на компанията и в полза на клиентите, служителите и българското общество", заяви в официално прессъобщение Ерик Велан.

Съобщението за назначението идва след одобрението от ЕК на споразумението между Telenor Group и OTE за придобиване на българския мобилен оператор Globul и Germanos за обща сума от 717 млн. евро.

„Цената на сделката за придобиване на Globul е справедлива, но ние искаме да създадем допълнителна стойност за компанията и за клиентите, защото това е важно за развитието ни“, заяви преди няколко месеца изпълнителният вицепрезидент и директор за Европа на Telenor Кйел-Мортен Йонсен по време на пресконференция в София. На няколко пъти Йонсен акцентира, че на българския пазар Telenor Group не идва като инвеститор, който в близко бъдеще ще продаде придобитата компания, за да спечели от сделката, а има сериозни намерения за развитие на бизнеса си в страната в дългосрочен план.

Вицепрезидентът подчерта, че компанията му няма да става политически играч, няма да има политическо влияние и амбиции, а ще залага само на комерсиалното си присъствие. 

Globul е вторият по големина мобилен оператор в България с пазарен дял от 36%. Сделката също така включва Germanos България, водещият телеком търговец на дребно в страната, който е оперативно интегриран с Globul.

Globul стъпи на българския пазар през 2001 г. Към края на 2012 г. компанията има 4,5 млн. абоната и пазарел дял от 36 на сто. През 2012 г. Globul и Germanos Bulgaria генерираха приходи от продажби в размер на 378 млн. евро, а печалбата преди данъци и такси (EBITDA) възлиза на 135 млн. евро.

След като сделката бъде окончателно финализирана, което според очакванията ще се случи през третото тримесечие, Велан официално ще поеме поста си.

В Централна и Източна Европа Telenor Group е представена още в Унгария и Сърбия и Черна гора.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
...няма нищо по-тъпо от това да загубиш крайните клиенти, защото точно те плащат...а как щели да развиват услугите...за кого ще ги развиват ако крайният клиент ги отреже още в старта???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
Реалните промени в Глобул започнаха с реално увеличение на цените на всички тарифни планове и липса на всякаква гъвкавост в тях. В момента Глобул е най-некокурентен на мобилния пазар у нас и ако не направят нещо наистина спешно ще загубят поне половината си абонати. Аз лично няма да ги чакам дълго, защото договорът ми изтича следващия месец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 10 години
Благодаря за корекцията, поправено е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
toto 2
преди 10 години
Само ,че Танасис Кацирубас ,не е изп. директор от поне 4 години ,дами и господа информацията ви е грешна или грешно преписана :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още