IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sharp загърбва телевизорите и се захваща с ягоди

Японският технологичен гигант съзря нова пазарна ниша в земеделските технологии

15:45 | 04.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Японската компания Sharp, която е известна със своите телевизори и друга техника, всъщност започва бизнеса си с производството на автоматични моливи, пише Businessweek. Бъдещето й обаче изглежда обвързано със съвсем друг бранш: отглеждането на ягоди в пустините на Дубай.

На 20 септември изпадналата във финансови затруднения японска фирма, обяви, че екипът й работи по нов проект, свързан с отглеждането на земеделски култури в херметическа среда. Пробите са започнали още през юли, а връзката с технологиите, е че Sharp осветява "парниците" с изключително ефективно диодно осветление собствено производство.

Системата се състои от серия датчици, също произведени от Sharp, които следят за температурата и влажността, а въздухът се пречиства от специална система. Японците са особено горди с разработката на последната, като твърдят, че тя предпазва плодовете, убивайки всякакви микроби, бактерии и мухъл.

От компанията смятат, че Дубай е най-подходящият пазар за технологията, тъй като японските ягоди са особено популярни в Близкия Изток, въпреки високата си цена и склонността си към бързо разваляне. От Sharp заявяват, че в момента екип на компанията събира информация за възможностите на системата. Ако е необходимо, японците обещават да внесат нужните промени, за да гарантират "стабилна продукция от висококачествени ягоди."

През фискалната 2012 г., която приключи в края на март, Sharp е регистрирала загуби от 5,3 милиарда долара.

Ръководството освободи хиляди работници и оряза планираните инвестиции с 31%. За периода приходите на Sharp от LCD телевизори и смартфони са се сринали наполовина в сравнение с четири години по-рано. От 2008 до 2012 г. приходите на Sharp от продажбата на електронни компоненти, като течно-кристални дисплеи и соларни клетки, са се увеличили с 46% в сравнение с предходния период. Анализатори смятат, че новата земеделска технология, ще помогне на развитието на компанията в тази посока.

От Sharp уверяват, че нямат никакво намерение да търгуват с ягоди, а по-скоро ще се концентрират в разработката на земеделски технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още