IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackBerry се отказва от продажбата

Fairfax и група неназовани институционални инвеститори ще влеят свеж капитал чрез конвертируеми акции

16:35 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
BlackBerry се отказва от продажбата

BlackBerry се отказва от плановете за продажба на компанията на най-големия й акционер - Fairfax Financial Holdings, съобщават световните агенции.

Компанията планира да набере 1 млрд. долара чрез конвертируеми акции на Fairfax и други институционални инвеститори като част от процес по преструктуриране, който предвижда главният изпълнителен директор на затруднения производител на смартфони Торстен Хайнс да напусне поста си.

Fairfax ще осигури 250 млн. долара от парите, съобщава ВВС.

За председател на борда на директорите и временен главен изпълнителен директор BlackBerry назначава Джон Чен, като той ще отговаря за изпълнението на стратегията на компанията. Преди това Чен е бил председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Sybase Inc., посочва MarketWatch.

Главният изпълнителен директор и председател на борда на Fairfax Прем Ватца също ще има роля в управлението на компанията, като ще председателства комитета по компенсации, номинации и управление. Ватца се връща в борда на директорите, който напусна, след като компанията обяви, че разглежда различни стратегически възможности за развитие, включително и продажба.

New York Times отбелязва, че от доста време има скептицизъм по въпроса дали Fairfax ще може да осигури финансиране за придобиването на BlackBerry.

Джон Чен ръководи Sybase от 1998 г. до придобиването й от SAP и успя да я спаси от фалит, след като компанията беше изгубила сериозен дял от бизнеса си заради Oracle, IBM и Microsoft, а и заради влошената й репутация.

В последно време Чен се изявяваше като консултант на Silver Lake Partners, които заедно с Майкъл Дел наскоро придобиха Dell.

Все още не е ясно дали ситуацията ще откаже консорциума, воден от съоснователите на BlackBerry Майк Лазаридис и Дъг Фрегин, да придобие производителя на смартфони. В групата участват още Qualcomm – водещ доставчик на чипове за BlackBerry, и Cerberus Capital Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още