IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Etisalat дава 5,7 млрд. долара за мажоритарния дял на Vivendi в Maroc Telecom

Сделката се описва като най-голямото придобиване в телекомуникационния сектор на Средния Изток

10:26 | 05.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Печалбата на базираната в Абу Даби телефонна компания за третото тримесечие спадна с 18% до 498 млн. долара. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Печалбата на базираната в Абу Даби телефонна компания за третото тримесечие спадна с 18% до 498 млн. долара. Снимка: Ройтерс

Базираната в Абу Даби телекомуникационна компания Emirates Telecommunications Corp., позната и като Etisalat, ще придобие контролния пакет акции на френския телевизионен и телекомуникационен гигант Vivendi в Maroc Telecom за сумата от 5,7 млрд. долара в сделка, описвана като най-голямото придобиване в телекомуникационния сектор на Средния Изток.

Паричното измерение на споразумението за 53% от холдинга включва плащането на дивидент от 7,4 марокански дирхами на една акция на Vivendi, разкрива Etisalat чрез съобщение до фондовата борса на Абу Даби. Vivendi очаква след одобрението на регулаторните органи сделката да бъде приключена в началото на 2014 г., предава Bloomberg. 

Придобиването ще предостави на Etisalat контрол над най-големия оператор за безжичен интернет в Мароко. За базираната в Париж Vivendi продажбата на телекомуникационните ѝ активи е част от основния план на компанията да се превърне в компания, ориентирана към музиката, предплатената телевизия, европейското кино и разпространението на интернет в Бразилия.

Etisalat изгуби част от пазарния си дял за сметка на по-малкия си конкурент в Обединените Арабски Емирства – Du. Печалбата на базираната в Абу Даби телефонна компания за третото тримесечие спадна с 18% до 1,83 млрд. дирхами (498 млн. долара).

Операторът запазва своето присъствие и увеличава броя на своите клиенти във всички свои поделения и по-специално – на вътрешния пазар, поясни изпълнителният директор на Etisalat Еиса ал Сувайди.

Преди две години Etisalat приключи разговорите за придобиването на мажоритарния дял на най-голямата комуникационна компания в Кувейт Zain за 12 млрд. долара.

Vivendi попадна под натиска на инвеститорите, които искат тя да преобразува структурата си. В момента компанията проучва разделянето си със своето телефонно поделение SFR във Франция, тъй като се опитва да сглоби остатъците от своя бизнес в нова международна медийна група, базирана във Франция.

Etisalat не беше единственият кандидат за акциите, като най-сериозен конкурент бе Qatar Telecom

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още