IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб интерес на общините да решат проблемите с цифровизацията

Транспортното министерство все още изготвя анализи за жителите без телевизия по места

12:30 | 13.11.13 г.
Слаб интерес на общините да решат проблемите с цифровизацията

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията все пак планира да постави сателитни чинии (или други приeмници) на местата в страната, където има влошен прием на цифров телевизионен сигнал. На този етап от ведомството все още проучват местата, на които има нужда да се поставят допълнителните устройства. 

От транспортното министерство са изпратили запитвания до кметовете на над 250 градове и села, където има граждани останали без достъп до цифрова ефирна телевизия. На този етап обаче отговор са получили едва от 60.

“На този етап е много слаб интересът към запитването ни”, коментира заместник-министърът на транспорта Георги Тодоров.

Въпреки това от ведомството ще продължат с нужните проучвания и анализи.

“Ние поискахме от кметовете да уточнят колко е постоянното население на отделните градове и села през годината, за да направим и разчети. Някои от тях не успяха да кажат точна цифра. Има села, където през лятото има 250 жители, а през зимата 50 и това е разбираемо”, обясни той пред Investor.bg.

Тодоров обърна внимание, че в страната има места, където след въвеждането на цифровия сигнал вече има телевизия, а преди, докато е имало само аналогово излъчване, жителите са нямали достъп.

“Обществото не е запознато с положителния ефект от цифровизацията. Наистина има места без сигнал, за които правим проучвания. Но има и такива, например в Добруджа, където вече има телевизия, благодарение именно на цифровизацията”, уточни той.

Наплив към кабелните оператори след цифровизацията

Същевременно кабелните оператори отбелязват наплив на нови клиенти след окончателното спиране на аналоговия сигнал. Това заяви председателят на управителния съвет на Българска асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) Димитър Радев на конференция за състоянието на сектора.

По негови думи сложната процедура по свързване на стария телевизор с декодер и поставянето на антена е отказала много хора от безплатната цифрова телевизия. Точният брой на новодошлите към абонати ще стане ясен в края на тази година.

"В дългосрочен план очакванията ни обаче са за отказ на абонатите от платените тв услуги в полза на безплатната цифрова телевизия", коментира Радев.

От асоциацията допълват, че българският пазар на тв и комуникационни услуги е без аналог спрямо другите държави-членки в Европейския съюз (ЕС), защото има най-много доставчици на едно домакинство, най-бърз интернет и най-ниски цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още