IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на път да стане новата световна столица на кол центровете

Редица британски компании са пренесли голяма част от клиентските си услуги у нас, като някои спестяват до около 50% от разходите си

15:23 | 15.11.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България е на път да стане новата световна столица на кол центровете

Множество чуждестранни компании местят кол центровете си в България, съобщава The Independent. Британски компании като Thomas Cook, eBay, Sky, Seatwave и Zumba Fitnes вече са пренесли голяма част от клиентските си услуги у нас, а тези решения все по-често водят до предположението, че Индия започва да губи титлата „световна столица на кол центровете“.

Компанията 60К на британския бизнесмен Джонатан Гледуиш е една от редицата аутсорсинг фирми, които са разположени в София. Само тя работи с около 3000 британски клиенти на ден.

„Когато започнахме през 2008 г. България беше девствена територия със застаряваща инфраструктура и телекомуникации и практически никакъв аутсорсинг“, твърди Гледуиш, при когото работят 650 служители, говорещи общо 27 езика.

Британецът признава, че в България е открил много добре образовани млади хора. Около 93 на сто от хората в екипа му са студенти или наскоро завършили, които имат желание да работят в компанията в продължение на 2-3 и дори 4 години преди да продължат напред.

Предимството на работата в България за Гледуиш се състои в това, че спестява около 40-50% от разходите си.

24-годишната Лидия Хаджиева е типичен служител в кол център в България. Учила е в чужбина, дипломирала се е в австрийски университет миналата година, където учила политически науки. Говори немски, английски и български. 

„Първото ми намерение беше да остана и да работя в Австрия. Но знаех, че аутсорсингът се развива в България и работодателите търсят млади хора с езикови познания като мен. За мен беше естествено да потърся работа тук“, твърди тя.

От своя страна The Independent подчертава, че България все още е най-бедната страна в Европейския съюз, а студентски групи са окупирали едни от най-големите висши училища в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
vassil dimitrov
преди 10 години
С най-голямото си уважение, но мисля че първо разходите в България на подобни фирми са не на 50 %, а сигурно на 80 % съкратени, а за хората които работят мисля че наистина е жалко хора с добро образование дори взето извън България да идват и да стават кол център агенти е повече от жалко. Имам познат завършил Максимилиан в Мюнхен бакалавър и магистър с пълно отличие и сега работи все още в кол център. Най-лошото е че държавата нехае, защото кол центровете не продуцират нищо за икономиката ни освен някакви минимални данъци, никакъв реален продукт за пазара ни никакви ползи за обществото, а само преминаващи парични потоци. Това фигуративно продаване в скоро време ще даде сериозни отражения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Сбъркала си кукло :))))В България ако искаш кариерно развитие не ти трябва друго освен членство или в БСП/ДПС или в някоя от двете български масонски ложи.На всички останали се отнема всеки шанс за развитие и ти се посочва единствената алтернатива с култовата реплика: "Като не ти харесва статуквото махай се в чужбина!"Последно я изрече бившето ченге от ДС дето днес е ректор на УНСС но след 1989 г. съм я чувал от доста ченгета. Това им е запазена марка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
sioko
преди 10 години
Тази девойка ме срази с желанието си за кариерно развитие...., за какво ни е висше образование, като и една езикова гимназия става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
tmilka
преди 10 години
Смятате ли че човек учи политически науки за да работи в кол център?? това е обидно за страната ни и всички в нея - чувствам се като в бананова република!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
т.е БГ е бананова република с евтина работна ръка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
горе-долу... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
SSIW
преди 10 години
България е на път да стане новата световна столица на кол центровете--------------------------------------------------------------------Това е интересно. Нещо със стриптийз индустрията ли е свързано?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още