IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Telekom съкращава до 8 хил. служители?

Работните места са в подразделението T-Systems, което от години се счита за „проблемното дете“ в концерна

11:28 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Deutsche Telekom съкращава до 8 хил. служители?

Дъщерната на Deutsche Telekom компания T-Systems е изправена пред радикално преструктуриране. Заради преобразуването на подразделенията за IT и корпоративни клиенти между 4000 и 6000 служители може да загубят работните си места, пише Handelsblatt, цитирайки кръгове от компанията.

Бордът на Deutsche Telekom ще представи съответните  планове още на следващото заседание на 12-и декември. Отиващият си главен изпълнителен директор Томъти Хьотгес не е доволен най-вече от спада на приходите в основната дейност на T-Systems.

По последни данни в подразделението в Германия работят 29 000 души. 4000 до 6000 работни места ще бъдат премахнати или преместени през следващите три години. Според синдикатите обаче реалният брой на орязаните работни места ще достигне 8000. Синдикатите се опасяват, че за първи път в историята на телекома ще има подобни съкращения и това ще породи съответната съпротива. 

Говорител на телеком концерна потвърди плановете за ремоделиране, които ще бъдат предмет на обсъждане на заседанията на управителния съвет на Deutsche Telekom AG и T-Systems през декември и януари. Той обаче отказва да коментира броя на работните места, които ще бъдат закрити. 

Подразделението T-Systems се счита от години за „проблемно дете“ на базираната в Бон група. Дъщерното дружество на Deutsche Telekom поема и управлява ИТ подразделения на големи корпорации като Shell. Но бизнесът е конкурентен и отчита ниски печалби. В бъдеще Т-Systems иска да се обърне по-силно към цифрови бизнес сегменти, като например облачни услуги и платформи.

В този сегмент главният изпълнителен директор на T-Systems Райнхард Клеменс обещава двуцифрени маржове на печалба. Бизнесът с аутсорсинг ще се поддържа като втори стълб. Но групата планира да се раздели с цели области. Няколко чуждестранни дъщерни дружества също са взети под лупата. Според Handelsblatt съществуват съображения за раздяла с бизнеса в Испания, а дъщерната компания във Франция трябва да се свие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още