IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Telekom очаква консолидация на бранша в Европа

През тази година е имало 161 сделки, насочени към европейските далекосъобщителни и кабелни компании

16:29 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рене Оберман: &bdquo;Сега е най-подходящото време за консолидация&ldquo;. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Рене Оберман: „Сега е най-подходящото време за консолидация“. Снимка: архив Ройтерс

Европейските телекомуникационни компании трябва да се възползват от момента, за да се консолидират, ако искат да се изправят срещу международната конкуренция, смята главният изпълнителен директор на Deutsche Telekom AG Рене Оберман.

„Сега е най-подходящото време за консолидация“, каза Оберман в интервю за Bloomberg в Дюселдорф. "Трябва да се мисли от гледна точка на 10-, 15-, 20-годишни периоди".

Европейските компании от бранша станаха достъпни цели за поглъщане за задгранични инвеститори, тъй като цените на акциите се сринаха миналата година преди всичко заради предизвиканото от регулаторните органи намаляване на цените и спадналия икономически растеж. America Movil SAB на Карлос Слим реши през тази година да купи Royal KPN NV - усилие, което се провали миналия месец, след като бившият холандски телефонен монополист реши, че офертата е твърде ниска.

Deutsche Telekom, втората по големина в Европа телекомуникационна компания, е "твърде малка, за да се конкурира в дългосрочен план в международен аспект", заяви Оберман в своята реч. Базираният в Бон оператор, който също така има операции в Източна Европа и в САЩ, се оценява на 51,7 милиарда евро (70,3 млрд. долара). Базираният в Далас американски концерн AT&T Inc има пазарна стойност от 187 млрд. долара. 

Оберман заяви още, че сътрудничество на Deutsche Telekom с Orange SA за закупуване и общо използване на мрежата на някои пазари е "само стартът" и може да служи за модел за други европейски компании. Той отказа да каже дали и как партньорство може да се доразвие. Германският оператор и базираният в Париж негов партньор държат заедно ЕЕ, най-големият мобилен оператор в Обединеното кралство

Нели Крус, европейският комисар, отговарящ за цифровия дневен ред на Европейския съюз, се стреми да унифицира телеком пазара в региона. През миналия месец тя заяви, че тези планове в крайна сметка може да доведат до консолидация на индустрията в целия блок.

През тази година е имало 161 сделки, насочени към европейските далекосъобщителни и кабелни компании, показват данни, събрани от Bloomberg. Според данните най-голямото придобиване е от страна на Liberty Global Plc, която купи Virgin Media Inc за около 16 млрд. долара. Vodafone Group Plc, вторият по големина мобилен оператор, придоби Kabel Deutschland Holding AG за 7,5 милиарда евро. През миналия месец акционерите на KPN одобриха сделката за 8,55 милиарда евро за продажбата на германския им бизнес на Telefonica SA.

Европейските телеком компании са привлекателни цели за външни за континента инвеститори, както показва и интересът на Liberty Global към региона. Hutchison Whampoa Ltd - най-големият азиатски инвеститор в безжичната индустрия на Европа, през тази година приключи сделка, за да добави активите на Orange към австрийското си подразделение. Базираната в Хонконг компания по-късно се съгласи да купи ирландските активи на Telefonica. AT&T има намерение да поеме базираната в Нюбъри, Англия, Vodafone, заявиха запознати с плановете източници през миналия месец.

Сделките идват в момент, в който присъствието на европейски компании на пазара на телекомуникационни устройства спада все повече. Microsoft Corp. придоби мобилния бизнес на бившия телефонен гигант Nokia Oyj, базиран в Еспоо, Финландия. А производителите на оборудване Ericsson AB и Alcatel - Lucent SA също усещат нарастващия натиск от страна на китайските производители.

Deutsche Telekom подкрепи източноевропейската си мрежа този месец, като се съгласи да купи GTS Central Europe за 546 млн. евро. Съживяването на плана ѝ да продаде подразделението си T-Mobile US Inc. може да ѝ даде възможност да играе по-голяма роля в европейската консолидация.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още