IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Слим смалява телекомуникационната си империя

America Movil ще продава активи, за да изпълни регулаторните изисквания и да избегне държавна намеса

15:47 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Карлос Слим смалява телекомуникационната си империя

Милиардерът Карлос Слим реагира на реформата на телекомуникационния сектор в Мексико и силно намалява участието си в страната. Досега със своя концерн America Movil той държеше голям пазарен дял, като контролираше около 80 на сто от стационарния и 70 на сто от мобилния комуникационен бизнес. Но всичко това ще остане в миналото, пише Wall Street Journal. 

Чрез продажбата на активи, като например предавателни кули и мрежова инфраструктура, пазарните дялове на телефонната компания Telmex и на мобилния оператор Telcel трябва да паднат в Мексико под 50 процента. С това компанията майка America Movil губи надмощието  в родината си, но по този начин се предотвратява и правителствената намеса. Тя включваше наред с други мерки и раздробяване на инфраструктурата и предаване на части от нея на  конкурентите, както и тарифни корекции. В допълнение America Movil ще може вече да простре пипалата си в сегмента на платената телевизия в Мексико, както отдавна бе планирано. 

Във вторник мексиканската Камара на депутатите одобри законодателството за прилагане на реформата в сектора на телекомуникациите. Реакцията на Слим последва незабавно. Новият закон засилва правомощията на надзора и позволява налагането на по-строги санкции срещу компаниите в сектора. Обявената цел е да се разбие олигополът на медийната група Televisa и America Movil в Мексико.

„Ние сме свидетели на нов исторически етап в мексиканския сектор на телекомуникациите, който започна с конституционните реформи от миналата година", заяви бившият член на телекомуникационния регулатор Мони де Суан. „Свидетели сме на началото на края на периода на почти пълното доминиране на г-н Слим".

America Movil е най-големият мобилен оператор в Латинска Америка с над 272 млн. абонати на мобилни услуги в региона и около 70 млн. абонати на фиксираните линии, интернет и телевизионни услуги. 

И докато Слим, вторият по богатство човек в света според списание Forbes, отчете поражение в родината си, той продължава да разширява експанзията си в Европа. Слим иска да увеличи участието си в Telekom Austria (собственик и на българския оператор „Мобилтел“, б. ред.) на над 50%. Досега America Movil държи 27 на сто от австрийската компания. В момента мексиканският концерн изчаква да получи окончателното одобрение за сделката. 

America Movil обяви в края на април, че е постигнала споразумение с австрийското правителство да получи мажоритарен дял в Telekom Austria, като изкупи участието на миноритарните акционери в оператора срещу 1,96 млрд. евро, както и да инвестира още 1 млрд. евро за увеличение на капитала му. 

В началото на май стана ясно, че базираната в Холандия Carso Teleco, една от компаниите на Слим, е поискала от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разрешение да придобие контрол върху Telekom Austria, а чрез него и над "Мобилтел". Молбата е подадена на 30 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още