IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски милиардер посяга към T-Mobile US

Iliad влиза в надпреварата за четвъртия по големина американски оператор, акциите ѝ се сринаха с над 10%

10:43 | 01.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Френски милиардер посяга към T-Mobile US

Ниел е сред най-богатите хора във Франция и разполага с политическо влияние. Един от най-дългогодишните му приятели е сред най-близките сътрудници на кмета на Париж Ан Идалго. А самият Ниел е добре дошъл в кметството, тъй като вече обеща на града да изгради голям център за старт-ъпи в изоставено хале до гара „Аустерлиц“.

Ниел, заедно с инвестиционния банкер от Lazard Матьо Пигас и модният предприемач Пиер Берге, държи мажоритарния дял във водещия и близък до правителството всекидневник Le Monde, както и в списание Nouvel Observateur. Преди дни триото изяви интереса си и към придобиването на платения телевизионен канал LCI. Редица френски предприемачи придобиват вестници или други медии, за да разширяват по този начин политическото си влияние, допълва Ройтерс.

Най-важната компания на Ниел Iliad стана известна първоначално като доставчик на интернет. Преди две години и половина Ниел влезе на мобилния пазар с една несравнимо евтина месечна плоска такса от няколко евро. При това компанията му не разполага със собствена мрежа – достъпа той дължи на споразумение с екс монополиста France Telecom / Orange, чийто основен акционер е все още държавата. Orange позволява на Free използването на собствена ѝ мобилна мрежа. Защо Orange позволи на Ниел навлизането на пазара, никога не стана напълно известно на широката публика.

Всички три класически оператора – Orange, SFR и Bouygues, загубиха малко по-късно стотици хиляди клиенти за сметка на Free. В момента пък френският министър на икономиката Арно Монтбур настоява за консолидация в бранша.

В опит за креативен маркетинг сега Iliad подчертава, че, ако спечели наддаването, останалата част от дела на T-Mobile от 43,4% ще бъде оценен на 40,50 долара за акция, тъй като сделката между Iliad и T-Mobile ще предизвика синергия в размер на 10 млрд. долара.

Но това твърдение показва същевременно, че предложението на Iliad основно се състои от изпълнени с надежди прогнози, тъй като дружеството не притежава достатъчно капитал в акции или пари в брой за пълното поемане на T-Mobile. Освен това френската компания не може да „надцака“ ценово офертата на Sprint.

Но дори и тази цифра от 10 млрд. долара изглежда съмнителна като номинална стойност. В най-добрия случай това би означавало, че годишните синергии преди отчисляването на данъците ще възлязат на приблизително 1,5 млрд. долара - забележителна сума, като се има предвид, че става въпрос за фирми от двата края на Атлантическия океан, които дори няма да се слеят напълно.

И все пак Iliad вероятно притежава едно важно предимство пред Sprint – офертата на френската група вероятно ще бъде по-добре приета от регулаторите в САЩ. Те биха желали в САЩ да продължат да съществуват четири национални мобилни оператора. Правителството на САЩ вече изрази необичайно силно скептичното си настроение по отношение на предстоящите оферта на Sprint. От друга страна, те не биха били радостни, ако в края на краищата T-Mobile затъне в дългове и не успява да инвестира достатъчно в мобилните мрежи.

В този смисъл акционерите на T-Mobile може да се надяват, че това „Bonjour" от страна на Iliad ще накара Sprint най-сетне да каже своето „Hello".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още