IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung се интересува от BlackBerry

Според Ройтерс сделката може да достигне 7,5 млрд. долара, но канадският производител опроверга информацията за продажба

09:32 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung се интересува от BlackBerry

Корейският концерн за потребителска електроника Samsung Electronics е предложил на канадския производител на електроника BlackBerry Ltd да го придобие за около 7,5 млрд. долара, опитвайки се да навакса изоставането си спрямо Apple в битката за корпоративния пазар, предава Ройтерс, като се позовава на свой източник и на документи, с които разполага.

Samsung е предложила първоначална цена в диапазона между 13,35 и 15,49 долара за акция, което представлява премия от 38% до 60 на сто в сравнение със сегашната борсова цена на акциите на BlackBerry, твърди източникът на агенцията.

Представители на двете компании, които работят и с консултанти, са се срещнали през миналата седмица, за да обсъдят потенциалната сделка, казва още източникът, който е пожелал да не бъде идентифициран.

Малко по-късно в официално изявление базираната в Онтарио канадска компания пояснява, че „не участва в дискусии със Samsung по отношение на възможна оферта за закупуване на BlackBerry“. Акциите на BlackBerry, които скочиха почти с 30 на сто след материала на Ройтерс, се обезцениха след опровержението с около 15 на сто в следборсовата сесия.

От съобщението на канадския концерн става ясно, че Blackberry отрича разговори със Samsung, но не и дали е имало предложение за придобиване. Преди няколко месеца двете компании сключиха партньорско споразумение в сферата на сигурността. 

В нощта срещу четвъртък и канадският вестник Globe and Mail писа, че Blackberry вече е отхвърлила редица предложения за придобиване, някои от които са били на стойност над 7 млрд. долара. Според вестника мениджмънтът на компанията и големите инвеститори са убедени, че стратегията за преструктуриране ще даде по-голяма стойност за акционерите, отколкото сегашните оферти за придобиване. 

Бордът смята, че цените от предложенията са значително под потенциалната стойност на активите на BlackBerry за следващите няколко години, пише още Globe and Mail.

BlackBerry, навремето любимец на инвеститорите и пионер на пазара на смартфони, възвърна част от загубените си пазарни дялове за сметка на Apple Inc, Google Inc и Samsung под ръководството на главния изпълнителен Джон Чен.

„BlackBerry се намира в такава трансформация, че всяка инвестиция в компанията крие огромна неизвестност и Samsung се хвърля с главата напред“, заяви анализаторът на Morningstar Брайън Корело.

Силата на Samsung като глобален лидер на пазара на смартфони е изградена въз основа на пускане на устройства за целия потребителски пазар, който през последните години се пренасити. С придобиването на BlackBerry Samsung може да направи по-голям пробив на пазара на корпоративни клиенти, където корейците изостават засега сериозно. 

"Колко телефона на Samsung виждате в офиса си? Това ще бъде шанс Samsung да навлезе в корпоративния сегмент", казва анализаторът на BGC Partners Колин Гилис.

Всяко обвързване със Samsung ще изисква благословията на Прем Уатса, чиято компания Fairfax Financial Holdings Ltd е главен акционер в Blackberry. Fairfax помогна на канадския концерн да рекапитализа дълга си, което доведе до назначаването на Чен за  главен изпълнителен директор през ноември 2013 г. Пол Ривет, президент на Fairfax Financial Holdings, отказва коментар

Подобна оферта за придобиване ще се изправи и пред регулаторен контрол, както в Отава, така и във Вашингтон. Според канадското законодателство всяко поглъщане на BlackBerry от чуждестранен инвеститор ще изисква одобрението на правителството.

Защитените мрежи на BlackBerry управляват имейл трафика на хиляди големи корпоративни клиенти, както и на правителствени и военни агенции по целия свят.

Samsung и неговите съветници също очакват сложен процес по одобрение от страна на Комисията за чуждестранните инвестиции в САЩ (CFIUS), която разглежда сделките с влияние върху националната сигурност, предава още Ройтерс.

Samsung смята, че с придобиването на по-малко от 100% от BlackBerry може да задържи част от канадския производител като публично търгувана компания, което да помогне за по-лесно получаване на одобрение от CFIUS. Но същевременно от Samsung се съмняват, че може да постигнат стратегическите си цели, ако не придобият BlackBerry напълно.

През 2013 г. правителството на Канада намекна на BlackBerry, че всяка сделка за продажбата ѝ на китайската Lenovo Group ще бъде отхвърлена поради съображения за сигурност. Канадският премиер Стивън Харпър не пожела да коментира материала в сряда, но източници, запознати с начина на мислене на канадското правителство, считат, че е малко вероятно сделка от страна на Samsung да предизвика такива опасения.

Патентният портфейл на BlackBerry включва около 44 000 патента, които се оценяват на над 1,43 млрд. долара към август 2014 г., въпреки че редица анализатори считат, че може да са много по-скъпи. 

Управляващият директор на Charter Equity Research Едуард Снайдер заяви, че за Samsung има смисъл да придобие и патентите на BlackBerry, за да се подсили в патентната битка, която води срещу Apple и други компании. Това според Снайдер значи, че корейците ще трябва да придобият цялата компания, тъй като мениджмънтът на BlackBerry не би желал да продава отделни активи. 

През третото тримесечие приходите на BlackBerry, която все повече се съсредоточава върху предоставянето на услуги, като сигурни корпоративни мрежи, се свиха до 79,3 млн. долара от 119 млн. долара година по-рано, като по този начин бе и под очакванията на анализаторите от 93,15 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още