IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията на Интернет на нещата ще достигне 30 млрд. евро до 2020 г.

Секторът се нуждае от нови правила за работа, които да помагат както на компаниите, така и на отделните потребители, смятат експерти

14:38 | 06.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустрията на Интернет на нещата ще достигне 30 млрд. евро до 2020 г.

Телекомуникационният сектор спешно се нуждае от промени в регулацията, която да е от полза както на бизнеса, така и на отделния потребител, тъй като сегашната е до голяма степен остаряла и не отговаря на нуждите на индустрията. Около това мнение се обединиха днес участниците в Годишното събрание на Европейската асоциация на телекомуникационните оператори (ETNO).

От своя страна правителствата и публичните институции по света се нуждаят от развита и стабилна ифраструктура, която в момента е смятана за ключова за доброто управление, допълни заместник-министърът на информационните технологии Валери Борисов. Според него широколентовите мрежи са основата на икономиката, задвижвана от иновациите, която пък създава нови работни места дори в тежки финансови времена.

“Тези мрежи, които са свързани по целия свят, практически ще премахнат всички граници между нас”, категоричен е той.

“Пред нас стои възможността на века. Трябва да се възползваме от нея по правилния начин”, допълни Стивън Тас, председател на изпълнителния борд на ETNO.

“Обикновеният потребител обаче не разбира нещата, за които говорим. Той не знае как да се възползва максимално от свързаността. Ето защо трябва да му помогнем да разбере, да осъзнае, че това може да е нещо особено полезно за него”, коментира по време на събранието евродепутатът Ева Паунова.

Регулацията

Новите правила за работа на индустрията трябва ясно да подкрепят инвестициите, заяви Тициана Талеви, директор на Fastweb, отговарящ за регулаторните въпроси. По думите ѝ в момента тези инвестиции се случват, а големият проблем всъщност се крие в търсенето и използването на новите модерни услуги.

“Регулацията не е проблем. Проблемът е как да стимулираме това търсене. Затова може би някои правила трябва да се променят”, обясни тя, допълвайки че трябва да се търсят най-рентабилните решения.

Според Матиас Кърт, изпълнителен председател на Cable Europe, когато се съставят новите правила за работа на сектора, трябва категорично да се има предвид, че 80% от използването на широколентовия интернет в бъдеще ще бъдат за гледане на видео. По думите му фокусът не трябва да пада толкова върху инфраструктурата, колкото върху ползването, върху това какви ще са ползите за потребителите.

Заместник-министър Валери Борисов смята, че най-доброто решение относно регулацията може да бъде взето, ако се има предвид гледната точка на потребителя.

“24 часа в денонощието ние сме потребители и не бива да забравяме това”, посочи той.

Последна актуализация: 04:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още