IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Verizon се забърка в грандиозен скандал

Операторът е инсталирал предварително приложения на телефоните си, за които е вземал пари от разработчиците

17:42 | 17.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големият американски мобилен оператор Verizon се забърка в поредния скандал, след като стана ясно, че е взимал пари от софтуерни разработчици, за да инсталира приложения на телефоните си без категоричното съгласие на абонатите, предаде блогът AdAge.

Както е известно, мобилната операционна система iOS на Apple е затворена, но Google разрешава на операторите да правят промени по Android. Обикновено те инсталират свои приложения. Вместо това обаче Verizon е решил да даде възможност на трети страни да инсталират софтуера си, взимайки комисиона от между един и два долара на инсталация. Това изненадващо се оказва добър източник на приходи на фона на десетките милиони клиенти. 

Verizon е започнал да ухажва рекламодателите с предложението за инсталации на приложения в края на миналата година, като е избирал предимно компании от сектора на търговията на дребно и финансовия сектор, твърдят мениджъри от рекламни агенции.

Предложението към рекламодателите гарантира, че техните приложения ще се изтеглят автоматично само на нови устройства, когато потребителите активират телефоните и техния софтуер за първи път.

Потребителите обаче могат да премахнат тези приложения, а това прави политиката на Verizon още по-изгодна, тъй като операторът няма ангажимент към третите страни, че техните приложения реално ще бъдат ползвани. В момента операторът има 75 млн. активни абонати, а всяка година в мрежата му се активират по 10 млн. нови апарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още