IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят фонд за 1 млрд. долара за замяна на оборудването на Huawei

Той ще има за цел да помогне на телекомуникационните доставчици от по-малките населени места да сменят техниката на китайския гигант

11:30 | 25.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тази седмица в Камарата на представителите в САЩ беше представен проектозакон, който ще разреши отпускането на 1 млрд. долара за малки и селски доставчици на безжични услуги, които да заменят телекомуникационното оборудване на компании като Huawei Technologies и ZTE, които според властите носят риск за националната сигурност, предава Ройтерс.

Предложението е подобно на законопроект, одобрен през юли от Комисията по търговията към Сената на САЩ, който ще разреши безвъзмездното отпускане на около 700 млн. долара за премахване на оборудването на Huawei, в опит да се повиши сигурността на веригата на доставките в американската телекомуникационна мрежа.  

Демократи и републиканци от Комисията за енергийна и търговска дейност посочват в общо изявление, че законопроектът ще защити „комуникационните мрежи на страната от чуждестранна намеса, като помогне на малки и селски доставчици на подобни услуги да изкоренят подозрителното оборудване и да го заменят с по-сигурно“.

Изслушване по този въпрос е планирано за петък. Huawei не е коментирала веднага въпроса.

Десетки американски телекомуникационни играчи от по-малките населени места, които разчитат на Huawei за оборудване, водят преговори с по-големите си конкуренти Ericsson и Nokia, така че да заменят китайското оборудване с тяхно, заяви през юни източник, запознат с въпроса.

През май президентът Доналд Тръмп подписа дългоочакваната заповед, която забрани на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от фирми, които носят риск за националната сигурност. Заповедта изисква Министерството на търговията, със съдействието на държавни агенции, да изготви план за действие до октомври.

През май американското правителство постави Huawei в черния си търговски списък, обвинявайки компанията, че е извършила дейности, които нарушават националната сигурност и интересите на международната политика. Само няколко месеца по-късно, през август, Министерството на търговията добави над 40 допълнителни звена на Huawei към черния списък, което направи общия брой засегнати звена на Huawei 100.

Новият законопроект ще забрани използването на федерални средства за закупуване на комуникационно оборудване или услуги от всяка компания, която представлява риск за националната сигурност на американските комуникационни мрежи. Освен това изисква Федералната комисия по комуникациите (FCC) да подпомага малките доставчици с разходите по премахването на забраненото оборудване или услугите от техните мрежи и замяна на въпросното оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още