IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

17 компании възроптаха пред ЕК срещу Android

Microsoft, Nokia, Oracle & Сие обвиняват Google в измамни практики

13:20 | 09.04.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
17 компании възроптаха пред ЕК срещу Android

Google отново бе нападнат с жалби за нарушаване на конкуренцията в Европа. Освен разследването на ЕС за това, дали концернът не злоупотребява със своята доминация на пазара на търсене и засиления контрол над правилата за лични данни на потребителите, сега компанията трябва да се страхува и заради Android и приложенията за нея.

Широка коалиция от технологични компании подаде жалба срещу американския концерн в Европейския съд. 17-членната коалиция, която се подвизава под наименованието "Fairsearch.org", твърди, че интернет гигантът използва "измамни практики с цел изключване на свободната конкуренция на мобилния пазар", предава Ройтерс.

Организацията, в която членуват компании като Microsoft, Nokia, Oracle, TripAdvisor и Expedia, се оплаква от факта, че Google предоставя операционната си система Android безплатно на потребителите, но след това, ако същите потребители поискат да използват услуги, като карти, гледане на видео в YouTube или купуване на приложения от Google Play, трябва да се регистрират и за всички останали услуги на компанията.

Компаниите твърдят, че Google използва Android, за да предостави на приложенията си антиконкурентно предимство. Налице били договорни разпоредби, които принуждават производители на смартфони, които използват Android, но също така и други приложения на Google, например за Youtube, да ги слагат на особено видно място в началния екран на смартфоните.

Според жалбоподателите подходът на Google за Android е опит компанията да получи мощна позиция на пазара на мобилни услуги, както и да утвърди контрол над потребителските данни за онлайн реклама в мобилните приложения.

"Google използва мобилната операционна система Android като "троянски кон", за да мами партньорите си, за да завзема мобилния пазар и за да контролира данните на потребителите. Ние молим Комисията да задвижи нещата бързо и решително, за да защити правото на конкуренция и иновация на този така важен пазар“, заявява в обръщението на коалицията ддвокатът Томас Винйе.

Пред New York Times Европейският комисар за конкуренцията Хоакин Алмуня не коментира конкретно случая, но пояснява, че комисията отдавна наблюдава Android, при това независимо от проверката за практиките на Google за пазара на търсене. Засега Google не са дали коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Има безплатен софт за данни и то сериозен. Оракъл го купиха за да го заровят - MySQL, но понеже е отворен и fork-a е позволен, свободните програмисти го форкнаха на MariaDB. Отделно съществува и PostgreSQL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 11 години
ЕГАТИ ГЛУПОСТИТЕ!!!! Макрософт започнаха да буксуват с операционната си система, която и сега монополист на ПЦ пазара и сега се учат от Ябълката на иновации в Правото. Амазон взаха Андроид и го преработиха ЗАЩОТО андроид е свободен и базиран на отворения линукс и направиха собствен таблет със собствен магазин за приложения и услуги! Всъщност всеки може да го направи, дори може и да си сглобиш гаражен таблет и да си пригодиш андроид. Но трябва малко мозък. Ужас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
А ти като мислиш за основания ПОМИСЛИ малко и за едно друго основание - една добра и безплатна операционна система за много различни устройства се създава с много капиталовложения. Ако единственото, което искат от Google е това, за което е споменато в статията е СМЕШНО.Щом роптаят срещу Android нека тези компании купуват Win 8 от MS, да го инсталират на устройствата си и да ги продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
nikiangel
преди 11 години
А представяте ли си какво ще стане ако гугъл пусне и безплатен софтуер за бази данни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
Ricco
преди 11 години
Старците срещу новаците... :)) Аз лично съм за Гуглето - те са хем добри, хем възможно най-демократични. А старците... е време да се оттеглят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
dreamhell
преди 11 години
Звучи ми ужасно нелепо и несериозно. Да, предоставят си безплатно операционната система, като си имат изисквания - не виждам нищо нередно. Точно Microsoft и Oracle да роптаят срещу доминацията и свободната конкуренция - не би трябвало да имат "очи" за такава жалба. Все едно не ни пробутват с Windows и Internet Explorer-а. Понеже изпуснаха влака и айде сега да вдигаме пушек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
melon
преди 11 години
Мисля, че има голямо основание за такова нещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още