IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Firefox OS стартира през лятото в четири държави

До края на годината апарати с такава операционна система ще се появят и в още 12 страни – развиващи се икономики

17:07 | 16.04.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Firefox OS стартира през лятото в четири държави

Мобилната операционна система на Mozilla - Firefox OS ще бъде налична от лятото в четири държави, обяви главният изпълнителен директор на фондацията в оставка Гари Ковакс по време на конференцията Dive into Mobile.

В свое изявление той заяви, че представянето на моделите на пазара ще се реализира през юни, като те ще са фокусирани към ниския ценови клас. Акцентът върху развиващите се пазари ще е ключов за популяризирането на платформата, затова и не е учудващо, че те ще се появят първо в Бразилия, Полша, Испания и Венецуела, пише ZDNet.

До края на годината апаратите ще се появят и в още 12 страни, сред които Колумбия, Унгария, Мексико, Сърбия и Черна Гора. Големите европейски пазари, включително и САЩ, няма да продават смартфоните с Firefox OS преди 2014 г. 

„В Силициевата долина сме склонни да гледаме на света през призмата на устройства от високия клас“, казва пред All Things Digital Ковакс. “Това обаче не важи за останата част на света, така че ние започваме със зараждащите се пазари, където Firefox е особено силен”.

По думите му няма икономически смисъл първото поколение смартфони с Firefox да се предлага едновременно в целия свят. Целта е била по-скоро да се създаде постепенно цялостен пазар за Firefox OS.

Операционната система вече разполага с разнообразна колекция от приложения, сред които Facebook, Twitter, ЕА Games и др. Компаниите, които вече проявиха интерес към Firefox OS са Alcatel, Huawei, LG, ZTE и Sony, а устройствата им ще бъдат оборудвани с процесори на Qualcomm.

Не всички обаче са оптимисти за операционната система на Mozilla. Високопоставен представител на Samsung поясни пред News.com, че концернът няма никакъв интерес към Firefox OS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да не ти засегнах религията? Всяка нова ОС може да е заплашена от ябълката, която атакува в съда всичко що е конкуренция, в тая връзка ги споменах, прочети внимателно коментара ми - само 2 изречения е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
dobri
преди 11 години
Аман от разбирачи. Кой в статията говори за Apple? За какво ги намесваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Успех, колкото повече конкуренция толкова по-добре. Дано само миризливата ябълка не започне пак с патентно тролене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още