IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Firefox предизвика Google и Apple

18 мобилни операторa по света обявиха, че биха работили с Firefox OS, включително Deutsche Telekom, Telefonica, America Movil

11:12 | 26.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Един от първите апарати с Firefox OS. Снимка: Alcatel</p>

Един от първите апарати с Firefox OS. Снимка: Alcatel

В случая става дума за може би най-влиятелните мениджъри в мобилния бранш в Европа - главният изпълнителен директор на Deutsche Telekom Рене Оберман и на Telefónica Сезар Алиерта. Обикновено те се борят с всички сили един срещу друг, тъй като европейската телекомуникационна индустрия e в жестока конкуренция, при която ръстът на потребителите е възможен само за сметка на другите.

Но в Барселона изглежда, че Световният мобилен конгрес (MWC) намества всичко на мястото си и попълва и последните фуги - Firefox OS е една чудесна възможност, съгласни са всички мениджъри. И освен това - системата ще бъде посрещната с отворени обятия, пише в обзор германският всекидневник Die Zeit.

Какво се случи?

Фондацията Mozilla, която някога бе създадена, за да изработи алтернатива със собствен интернет браузър срещу превъзходството на Internet Explorer на Microsoft, сега иска да се включи и на пазара на смартфони. На MWC бе и официалният старт: след почти две години на подготовка софтуерът Firefox OS, който в бъдеще ще управлява смартфоните, най-накрая е готов.

Мобилните телефони с Firefox ще бъдат предлагани от китайските производители ZTE и Huwaei, както и от LG и Alcatel. До лятото налични ще са първите устройства. "Firefox OS носи свобода и дава неограничена власт на иновациите за отворения интернет и за всички мобилни потребители", казва Гари Ковач, главен изпълнителен директор на Mozilla.

"С подкрепата на нашата общност и отдадените ни партньори нашата цел ще бъде да изравним игралното поле и да предоставим куп съдържания и услуги, които биха изпълнили разнообразните нужди на следващите два милиарда души онлайн", добави той.

На пръв поглед това изглежда като безнадеждна задача. Пазарът на смартфони вече е силно конкурентен, мобилните операционни системи наистина изобилстват. На два от всеки три смартфона властва Android. Не на последно място, защото Google подарява достъпа до своя софтуер на производителите на мобилни телефони - най-вече на Samsung.

Iphone с IOS на Apple според Gartner все още държи пазарен дял от над 20 процента. Microsoft преди няколко месеца представи Windows Phone 8, а стартиралата наскоро BlackBerry 10 изпрати и BlackBerry в състезанието.

Но Firefox OS се среща с широка подкрепа. От самото начало 18 мобилни оператори по света обявиха, че биха работили с Firefox OS, включително Deutsche Telekom, Telefonica, America Movil, China Unicom, Hutchison, Sprint и Telenor.

Директорът на Qualcomm Пол Джейкъбс също се появи в Барселона за представянето на новата система. Така Mozilla успя да обедини около себе си много власт – в повечето смартфони се вграждат именно чипове на Qualcomm.

Последна актуализация: 16:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още