IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Apple пусна OS X Mavericks безплатно

Предишната версия на компютърната операционна система струваше 30 долара

15:38 | 23.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Крейг Федериги, старши вицепрезидент по софтуерните разработки на Apple.<i>&nbsp;Снимка: Ройтерс</i></p>

Крейг Федериги, старши вицепрезидент по софтуерните разработки на Apple. Снимка: Ройтерс

На вчерашната си презентация в Сан Франциско Apple представи новите поколения на iPad, MacBook и iMac. Но по време на събитието стана ясно нещо много интересно - от компанията решиха да направят ключовия си софтуер безплатен.

В това число и последната версия на операционната система Mac OS X, по-известна като Mavericks, пише Bloomberg BusinessWeek.

Освен Mavericks потребителите вече могат да свалят абсолютно безплатно и други две хитови програми - iWork и iLife. Това е поредното изражение на идеята на Apple да намали цената на софтуера, който предлага на клиентите си. За сравнение, предишната Mac OS X операционна система - Mountain Lion - струва 30 долара.

От другата страна на барикадата е Microsoft, която пласира базовата версия на своя Windows 8.1 за 120 долара, а корпоративният Windows 8.1 Pro се предлага на още по-солена цена - 200 долара.

Предлагайки безплатен софтуер, Apple започна да прилага на практика това, което е неоспорим факт в индустрията от години: софтуерът продава хардуера. Разбира се, на пазара има платени специализирани приложения, които могат да донесат печалба на притежателите си, но основните програми, които се използват в ежедневието, не би трябвало да се продават, смятат запознати с бранша.

Тенденцията е в пълен противовес с политиката на Microsoft, която до много скоро бе изцяло софтуерна компания. В последно време обаче потребителският интерес се измести към добре изработени устройства, за разлика от скучните бежови кутии, с които всички свързваме цяла една компютърна епоха. И понеже добрият дизайн и високото качество на изработка вдигат цената на самото устройство, се появи нагласата, че софтуерът трябва да е безплатен, или поне максимално евтин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
vankata89
преди 10 години
Да живеят торентите нито стотинка за софтуер :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още