IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle с етапна победа в патентния спор с Google

Корпорацията получи правото да защитава части от своя софтуерен код

10:25 | 10.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Oracle с етапна победа в патентния спор с Google

Oracle спечели важна битка в патентния си спор срещу Google. Американски апелативен съд постанови в петък, че част от софтуерен код за платформата Java на Oracle попада под защитата за копиране, предава Ройтерс.

Делото се следи внимателно в Силициевата долина. При едно от заседанията през 2012 година в съдебната зала дадоха показания изпълнителните директори на Oracle Лари Елисън и на Google Лари Пейдж, а правният проблем e ключ към начина, по който технологичните компании защитават интелектуалната си собственост.

Операционната система Android е най-продаваната в световен мащаб платформа за смартфони. Oracle заведе делото срещу Google през 2010 г., твърдейки че компанията неправомерно е включила части от Java в Android. Oracle търси обезщетение в размер на 1 млрд. долара. 

37-те Java API-та, които се използват в разработката на софтуер за Android, имат непроменени имена и структура спрямо оригиналния код, което е и една от основните причини Oracle да заведе делото. Някои от анализаторите, както и адвокатите на Google, са на мнение, че това е направено с цел разработчиците да бъдат улеснени.

Залогът е голям и за двете страни - ако Oracle загубят, техният контрол върху програмния език Java ще бъде сериозно разклатен. Ако обаче загуби Google, корпорацията ще трябва да плати огромни финансови обезщетения на Oracle за всеки продаден смартфон, който работи с Android. Google, разбира се, твърди, че е уверена в победата си, но така или иначе ще бъде принудена да разкрие редица данни, които се надяваше да запази в тайна.

Федералният съдия в Сан Франциско отсъди, че Oracle не може да претендира за авторски права върху части от Java, но тримата съдии от Апелативния съд ревизираха решението и така обориха решението на по-нисшата инстанция в Калифорния през 2012 година. 

Тъй като обаче според сегашното решение Oracle има право да защитава части от кода, сега старо решение от съдебен процес отново е валидно, а именно, че Google е нарушил авторските права на Oracle по отношение на 37 патента за Java.

Сега случаят трябва да се предоговоря. Google твърди, че използването на кода попада под доктрината за "честна употреба", според която използването на защитени материали се разрешава умерено. Всички притежатели на патенти, които влизат в т. нар. „индустриални стандарти“, са задължени да дават лицензи при нормални условия на всички участници на пазара, придържайки се към т. нар. fair, reasonable, and non-discriminatory terms (споразумението FRAND за справедливи, разумни и недискриминационни условия). Журито обаче засега не признава този аспект.

Oracle показа задоволство от решението на апелативния съд. Съдът е потиснал опита на Google да ограничи драстично защитата на компютърните кодове, каза главният юрисконсулт на Oracle Дориан Дали. Той е уверен, че районният съд ще приложи справедливо доктрината FRAND.

Google не коментира пред Ройтерс случая.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още