IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung е готов с първите смартфони с Tizen?

До седмици в Русия и Индия ще бъдат представени първите устройства, пише WSJ

13:19 | 12.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Samsung е готов с първите смартфони с Tizen?

Samsung Electronics се подготвя за пазарния дебют на смартфон със собствената си операционна система Tizen в Русия и Индия. Това е поредният опит на корейската компания да започне да наваксва изоставането си от лидерите Google и Apple в областта на мобилния софтуер, пише Wall Street Journal.

През следващите седмици Samsung планира да представи смартфона по време на събитие в Москва. Очаква се то да се състои приблизително по едно и също време с конференция за разработчици, която е насрочена за началото на юни в Сан Франциско.

Концернът също така е близо до пускането на устройство с Tizen на индийския пазар, казва запознат със случващото се в компанията източник. Операционната система трябва да се доразвие така, че да е подходяща и за телевизори, добавя още той. График за представянето на телевизори с Tizen все още не съществува, допълва информаторът.

WSJ не успява да получи коментар от Samsung по темата. Говорител на асоциацията Tizen, която наблюдава развитието на операционната система, отказва коментар. 

Операционната система Tizen се разработва именно от Samsung в партньорство с производителя на чипове Intel. По-голямата част от софтуерната дейност се извършва от корейската компания, която е срещнала трудности при оптимизирането на магазина за приложения. Първоначалните планове бяха първият смартфон да бъде представен през август 2013 г., но тези планове претърпяха промяна и бяха отложени.

Южнокорейците печелят милиарди долари с интелигентни телефони, телевизори и хладилници. По отношение на софтуера и услугите обаче те изостават от конкуренцията. Затова Samsung се опита заедно със своя партньор Intel да разработи собствена операционна система, която да е подходяща за свързване на различни устройства. На пазара вече има различни камери с новата операционна система, а последната версия на „умния“ часовник Gear 2 също работи с Tizen.

С особено внимание обаче се наблюдава развитието на смартфоните с Tizen. Именно в тази област е най-голямата битка за благоразположението на клиентите. При това Samsung очевидно се опитва да избегне пряка конфронтация с Google и Apple на ключови пазари като САЩ. Вместо това компанията фокусира усилията си върху развиващите се пазари като Русия и Индия, където тя вече се представя добре на пазара на мобилни услуги.

Групата счита, че за клиентите на развиващите се пазари няма значение коя операционна система работи на техните телефони. За тях значително по-важна е цената и това дали устройството има приложенията, които работят и на устройство с Android на Google. Повечето мобилни телефони на Samsung в момента работят с Android, припомня WSJ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още