IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP все пак ще трябва да съкрати до 2000 работни места

Мярката се налага заради преориентирането на компанията към облачния бизнес

10:48 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	SAP e изправена пред сериозни предизвикателства. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

SAP e изправена пред сериозни предизвикателства. Снимка: Ройтерс

Софтуерният гигант SAP  ще съкрати над 2000 работни места заради пренасочването си към технологии, базирани на облачен принцип. Това е около три процента от общия брой на служителите, които в момента са около 67 000 в световен мащаб, съобщи германската компания, цитирана от Ройтерс.

Още през миналата седмица запознати с разискванията в концерна източници разкриха, че заради преструктурирането и преориентирането на компанията към предоставянето на софтуер под наем в мрежата ще отпаднат между 1500 и 2500 работни места. Същевременно обаче само за тази година германският софтуерен производител планира да назначи около 3000 нови служители, така че като цяло броят им ще расте.

Световният лидер на пазара в областта на софтуера за корпоративно управление в момента разширява своя облачен бизнес, тъй като корпоративните клиенти са склонни все по-малко да купуват софтуерни лицензи. Това води до промени в изискванията към персонала, като, например, са необходими по-малко служители за обучение или услуги на място при клиента. Същевременно обаче компанията се нуждае от повече хора в центровете за данни, които да поддържат или да актуализират данните дистанционно.  

Припомняме, че в края на април софтуерният гигант заяви, че разкрива нови работни позиции в България. Развойният център SAP Labs България е едно от ключовите подразделения на SAP AG, където над 540 софтуерни професионалисти работят по последните облачни SAP технологии. Очакванията са, че до края на годината общата бройка на служителите в България ще надхвърли 650 души.  В момента компанията в България открива 70 свободни позиции на всички нива – от младши специалисти, до софтуерни архитекти и продуктови мениджъри, а търсения опит е в сферата на JavaScript, HTML 5, CSS, jQuery, AngularJS.

Това, което най-много кара SAP да инвестира в България, е качеството на младите IT специалисти и доброто развитие на IT индустрията в страната, която успешно създава услуги и все повече добавя стойност и ефективност, заявиха от компанията.

Сегашното преструктуриране обаче не може да се сравнява с последната голяма вълна на съкращения през 2008/2009 г., когато заради финансовата и икономическата криза бизнесът се срина и около 3000 служители бяха съкратени, твърди добре запознат източник, цитиран от Ройтерс. Няма да има и програма за обезщетение, но компанията дискутира възможностите със социалните си партньори по места.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още