IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чакането на софийския трамвай вече не е толкова досадно

Ново приложение улеснява собствениците на Android устройства в „джунглата“ на софийския градски транспорт

11:31 | 27.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: &quot;Софбус 24&ldquo;</em></p>

Илюстрация: "Софбус 24“

Чакането на трамвая или метрото в София вече няма да е толкова досадно занимание. Причината за това е новата версия на приложението за проверка на разписанието на градския транспорт в София „Софбус 24“, която е налична за устройства с операционна система Android от 19 август.

Разбира се, на пазара има и други подобни приложения - Bulgarian Public Transport, DroidTrans или EZtrans - Sofia transport. Основното, с което "Софбус 24“ се различава от конкурентите си, е подобреният интерфейс (който вече е съвместим с всички размери Android устройства, дори и за таблети), добавянето на метрото, както и голямото разнообразие при използването на "любими" спирки, заяви за Investor.bg разработчикът на програмата Здравко Несторов.

В момента апликацията дава възможност за различно сортиране на избраните от потребителя спирки, разнообразна информация за тях - като брой използвания, последно използване и др., и дори възможност за търсенето на спирката директно чрез Google Street View.

Освен това начините за търсене са оптимизирани така, че винаги да бъдат визуализирани всички спирки и превозните средства, преминаващи през тях.

По думите на Несторов единствено в това приложение са налични 99% от всички спирки заедно с техните координати. Младият програмист е допълвал наличната база данни с липсващите спирки. А освен това всеки потребител може да актуализира вътрешната база данни директно през интерфейса на приложението, ако и когато бъдат направени различни промени (например промяна на движение на даден автобус при ремонт).

Апликацията разполага и с „история на търсенията“ и „търсене по най-близки спирки“ (с и без използването на GoogleMaps - с цел пестене на мобилен трафик).

Потребителят може да избира между различни езици, като засега налични са само български и английски, но Несторов планира скоро да добави и други.

Приложението е напълно безплатно, създадено като некомерсиален проект, като не съдържа банери и реклами. Първата версия е била създадена преди две години като дипломна работа на Несторов, който е завършил Техническия университет, но се оказва, че среща интерес и подкрепа у потребителите.

„След това ми стана интересно да продължавам да се занимавам с програмиране за Android, а и видях, че хората го харесват и им върши добра работа - неведнъж и на мен ми се е случвало да вися по спирките и да не мога да разбера кога ще пристигне автобусът. Ето защо в свободното си време доразвивам приложението, премахвам различни проблеми, които възникват при потребителите, добавям неща, които биха им били нужни и др“, каза за Investor.bg създателят на приложението.

Той е имал желание да го разработи като съвместен проект със Столична компания за градски транспорт, като получи само достъп до информацията, а след това предостави за ползване безплатно готовата програма. За съжаление обаче сътрудничеството така и не се е осъществило. И в момента обаче данните се извличат от мобилната версия на сайта на компанията за градски транспорт и са максимално близки до реалността.

Първата версия на приложението с доста семпъл интерфейс и не особено голям набор от функционалности се появява преди две години. Поради недобра оптимизация обаче се налага основна преработка на апликацията, като сега визията съответства на всички нови изисквания за Android устройства, както и е добавено максимално използване на различните модули на телефона (като GPS, Wi-Fi, мобилна мрежа и т.н.) Над последната версия на Софбус 24 (2.0 – 2.1) Несторов работи 3-4 месеца, тъй като се занимава с програмата само в свободното си време.

Извършени са и оптимизации по отношение на бързодействието и спестяване на изразходваната енергия (основен проблем при ползването на „умни“ телефони). Основна промяна в новата версия е и добавянето на разписанието на метрото.

Тъй като авторът на апликацията се интересува и занимава преди всичко с програмиране на Java, той се е насочил единствено и само към Android и поне до края на тази година не възнамерява да разработи приложението и за някоя друга платформа. Въпреки това не изключва възможността в бъдеще да има варианти и за iOS и Windows Phone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още