IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роман, написан от изкуствен интелект, почти спечели литературна награда

Творбата е преминала през първи кръг на отсяване в японски литературен конкурс

09:29 | 03.04.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Макар че много хора в цял свят вече се страхуват, че роботите може да им вземат работата, когато изкуственият интелект (AI) се развие напълно, със сигурност досега никой не е смятал, че на първо място в списъка с потенциални работни места за роботи може да се окаже „писател“.

След като японска програма за изкуствен интелект обаче се оказа съ-автор на кратък роман, преминал през първия кръг на отсяване за национална награда за литература, явно вече няма работна позиция, която да е в безопасност. Написаният от робот роман не печели голямата награда на конкурса, но кой може да каже дали няма да се представи по-добре следващия път, коментира Digital Trends.

Заглавието на романа е „Денят, в който компютър написа роман“ (The Day A Computer Writes A Novel). Историята не успява да спечели първа награда на провеждания за трета година японски литературен конкурс Nikkei Hoshi Shinichi Literary Award, но се оказва твърде близо.

Официално романът е написан от екип от хора, които са разработили програмата за изкуствения интелект. Хитоши Мацубара и екипът му във Future University Hakodate в Япония са избрали думи и изречения и са определили параметрите за създаването, преди да позволят на робота с изкуствен интелект „да напише“ сам романа.

Една от двете подадени от екипа творби в конкурса преминава през първия кръг на пресяване. Политиката на конкурса обаче реално не позволява на съдиите да разберат дали изкуствен интелект е бил включен в процеса на създаване.

През последните няколко години Hoshi Shinichi Literary Award технически е отворена за участници, които не са хора (по-конкретно програми за изкуствен интелект и други). Тази година обаче е първата, в която комисията получава творби, написани чрез изкуствен интелект.

Като цяло 11 от 1450 подадени произведения са написани поне отчасти от нечовеци. „Бях изненадан от творбата, защото бе много добре структуриран роман. Все още има някои проблеми обаче, за да бъде спечелена наградата, например описанията на героите“, казва Сатоши Хасе, японски автор на научна фантастика, участвал в пресконференцията във връзка с наградата.

Разбира се, много критици и поддръжници на развитията в изкуствения интелект са съгласни, че едно от най-трудните препятствия за преодоляване от роботите със съзнание е постигането на нещо подобно на човечност. Ако ботове с изкуствен интелект не могат да намерят връзка с хората, на хората също ще им е трудно да намерят връзка с тях. Това може да доведе до разочароващото развитие на героите, споменато от Хасе.

Мацубара и екипът му обаче не се отказват от възможността за креативност от страна на автономен изкуствен интелект. „Засега програмите за изкуствен интелект често се използват за решение на задачи, които имат отговори, например играта Го или шоги. В бъдеще искам да разширя потенциала на изкуствения интелект, за да прилича на човешката креативност“, казва Мацубара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Като цяло терминът ,,изкуствен интелект'' е с неясен произход; майката неустановена, а за бащата се предполага Тюринг. Дефиницията на Тюринг за ,,изкуствения интелект" е повлияна от традицията на ,,английския аналитизъм" -Витгенщайн и Ръсел.Най-общо дефиницията., която дава Тюринг за ,,изкуствен интелект", обективиран в т.нар. тест на Тюринг буквално гласи: ,,изкуствен интелект е нещо, което заключено в една стая е в състояние да заблуди човешкият индивид, който се намира в другата стая,че не е машина". Съвременните науки за изкуствения интелект почти от един век обикалят в порочния кръг на тюринговия афоризъм, като се опитват с различни фокуси и илюзорни измами да го докажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
най-вероятно за това става дума анализ на големи данни, но и аз не разбирам защо използват "изкуствен интелект" за щяло и нещяло, като то означава съвсем друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
Този т.нар. ,,изкуствен интелект" ще да е нещо, като алгоритъм - тип бот, който генерира текст чрез търсене в база данни - източници, други романи, синонимни речници и.т.н. Деконструкцията на 20 век издигна идеята за граматизираната форма на речта или за това, че всеки може да бъде автор на литературни произведения; единственото, което е необходимо е текстът.романът да бъде ,,разложен" на граматическите си части, а те от своя страна да бъдат заменени с други - синоними. Подобен алгоритъм може чрез лингвистичен и морфологичен анализ да срвни всяка една дума в един съществуващ рома и да я замени с друга; бел. от което да създаде различен по съдържание роман, което нито означава, че алгоритъмът има възможност да мисли творчески, нито да мисли изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още