IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft придобива компания за изкуствен интелект за 250 млн. долара

Swiftkey е разработчикът на умна клавиатура, инсталирана на стотици милиони смартфони

14:17 | 03.02.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Microsoft плаща около 250 млн. долара за придобиването на базираната в Лондон компания Swiftkey, която произвежда клавиатура, работеща с изкуствен интелект, инсталирана на стотици милиони смартфони, пише Financial Times, позовавайки се на източници, запознати със сделката.

Джон Рейнолдс и Бен Медлок, които основаха компанията през 2008 г., ще получат по 30 млн. долара от придобиването, което се очаква да бъде обявено тази седмица. Двамата заедно притежават значителен миноритарен дял в компанията, след като са набрали сравнително малко рисков капитал, малко над 20 млн. долара, от компании като Accel Partners, Index Ventures и Octopus Investments.

Swiftkey е поредната британска стартираща компания, която се възползва от новите възможности на изкуствения интелект, и привлича инвестиции от големите имена в Силициевата долина.

През 2014 г. Google плати 400 млн. паунда за DeepMind, а миналата година Apple придоби VocallQ, чийто софтуер за изкуствен интелект помага на компютрите и хората да разговарят по-естествено.

Миналия септември Медлок предупреди във Financial Times за “параноята”, свързана с изкуствения интелект, посочвайки, че технологията “има силата да трансформира живота на хората”.

Източник, запознат със сделката, твърди, че има война за таланти в сферата на изкуствения интелект, а компании като Google и Microsoft привличат най-добрите експерти от Великобритания.

Microsoft отказва да коментира случая, докато Swiftkey не е отговорила на запитването за коментар. Swiftkey е достъпна на устройства с Android и iOS, но не и на телефони с Windows.

За Microsoft придобиването на компанията е поредната стъпка на изпълнителния директор Сатя Надела по изпълнението на плана за връщане на позициите в мобилния свят чрез придобиването на приложения, свързани с продуктивността. За по-малко от година технологичният гигант похарчи милиони долари за купуването на Acompli - имейл приложение, Wunderlist  - софтуер за списъци, и календара Sunrise. 

Цената от 250 млн. долара прави сделката една от най-големите напоследък за британска технологична компания. Според последния годишен отчет на Swiftkey, излязъл в края на 2014 г., компанията има продажби в размер на 8,4 млн. паунда.

Фирмата има повече от 150 служители в Лондон, Сан Франциско и Сеул. Очаква се голяма част от тях да се присъединят към екипа на Microsoft Research, твърдят източници, близки до компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Не, наистина .. как стартира Apple? На двама студенти им хрумва да правят персонален компютър. По онова време, има мини машини и няма персонални компютри.Как стартира Oracle - на Елисън решава да прави релационна база данни и организира нейното разработванеХората нещо са направили.Какво пише в Wikipedia за Пол Алън:"In 1980, after promising to deliver IBM a Disk Operating System (DOS) they had not yet developed for the Intel 8088-based IBM PC, Allen spearheaded a deal for Microsoft to purchase a Quick and Dirty Operating System (QDOS) which was written by *** Paterson who, at the time, was employed at Seattle Computer Products. " :) Та.. MS се договаря с IBM а после им доставя нещо, което нито са разработили, нито са измислили, били са посредник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Нищо не могат да направят, защото са ретроградна компания, която нищо не е измислила, винаги е крала/купувала идеи, които после общо взето е съсипвала. (Последния пример са Skype и Nokia).МS живее от плагиатстване, придобиване и мръсни непазарни трикове, на които са майстори, признавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още